Održana radionica za izradu Božićnjaka

 


Održana radionica za izradu Božićnjaka

│ Izvor: BMC │ Četvrtak, 02.12.2021. │


 

U cilju nigovanja običaja izrade Božićnjaka i da se znanje i umeće prinese na mlađe i sve one koji su zainteresovani za ovaj prastari običaj kod Bunjevaca na ovim prostorima.

IMG 3882

Pridstavnici bunjevački udruženja: KUD „Bunjevka”, UG „Bunjevačka vila“ Mala Bosna, BKC „Lemeški Bunjevci“ Lemeš i UG „Bunjevačka kasina“ su se okupili u sridu, 1. decembra u kućnom okruženju da bi naučili i savladali vištinu pravljenja Božićnjaka.

IMG 3859

Moderator ove radinice je bila Marija Bošnjak iz Male Bosne koja dugi niz godina niguje vištinu izrade Božićnjaka počev od pravljenja tista za kolač, pečenja pa sve do načina na koji se izrađuju figure koje iđu na Božićnjak.

IMG 3898

Cilj ovi radionica je da se savlada viština njegove izrade ko i lipota njegovog ukrašavanja da bi se ko taki mogli izložit na već tradicionalnoj izložbi Božićnjaka koja se dugi niz godina uspišno održava u Maloj Bosni ko i njegova zaštita ko elemenat nematerijalnog kulturnog nasliđa Bunjevaca.

 

 


FOTOGRAFIJE


 

 

Svečano otkriven spomenik kralju Petru I Karađorđeviću

 


Svečano otkriven spomenik kralju Petru I Karađorđeviću

│ Izvor: BMC │ Utorak, 30.11.2021. │


IMG 3782

U Subatici je, u utorak, 30. novembra, tačno u podne, svečano otkriven spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, na platou isprid zgrade Sokolskog doma u našoj varoši.

IMG 3740

Čin svečanog otkrivanja spomenika obavili su ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević i gradonačelnik Subatice Stevan Bakić, nuz prigodan program i pozdravne govore, a prid velikim brojom okupljeni Subatičana.

IMG 3693

Med zvanicama na svečanom otvaranju spomenika bili su i članovi Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, dr Suzana Kujundžić Ostojić, Veljko Vojnić, Dragan Kopunović i Boris Bajić.

 

 


FOTOGRAFIJE


 

 

Ponosni na našu istoriju

 


Ponosni na našu istoriju

│ Izvor: BKC Novi Sad │ Četvrtak, 25.11.2021. │


 

Kako je to i tradicija, 25. novembra, na dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, u Novom Sadu su, na spomen-ploču na zgradi na Trgu slobode, di je 25. novembra 1918. godine održana Velikna narodna skupština, položeni su vinci.

IMG 1479

U ime Novog Sada vinac su položili Miloš Vučević, gradonačelnik, Jelena Marinković Radomirović, pridsidnica Skupštine Novog Sada, a vince su položili dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, te pridstavnici Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i Saveza bačkih Bunjevaca.

Odluka doneta 25. novembra 1918. godine je prominila tok istorije u pravom smiru, zafaljujuć mudrom i ispravnom razmišljanju naši pridaka. Ponosni smo na našu istoriju, čuvamo je i smatramo da još više tribamo radit na kulturi sićanja – kazo je, izmed ostalog, Vučević.

IMG 1490

Dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, ističe da se ovog datuma moramo sićat.

Imali smo 84 delegata, a tad smo bili najveća nacionalna manjina koja je dala podršku prisajedinjenju Vojvodine Srbiji. Posli 103 godine Bunjevci i dalje postoje na ovim prostorima i ponosni su na taj trenutak, na tu odluku i na 1918. godinu. Danas smo, posli dosta problema, opet na tragu na kojem su bili naši stari.

 

 


Video prilog: BKC Novi Sad


FOTOGRAFIJE