In memoriam - Stevan Nemet

 


In memoriam

STEVAN NEMET

(1956 - 2023)

 

U Subatici je posli duže i teške bolesti preminio Stevan Nemet, dugogodišnji aktivista u radu u bunjevačkoj zajednici.

Stevan Nemet

Nakon završetka sridnje grafičke škule radio je u „Birografiki“, a nakon petnaestak godina u rada u ovoj oblasti završava za tehničara vuče, zapošljava se u „Železnici“, otkaleg i odlazi u penziju. Uporedo se bavio i muzikom, od svoje desete godine, ko učenik profesora Lazara Malagurskog, te je i na taj način dao doprinos radu u bunjevačkoj zajednici.

Nakon konstituisanja Bunjevačkog nacionalnog savita 2003. godine izabran je za pridsidnika Odbora za informisanje. U to vrime na Radio-televiziji Vojvodine pokrenuta je emisija „Spektar“; a otpočelo je i osnivanje „Bunjevačkog informativnog centra“. Pokrenuta je i radio emisija „Bunjevačka rič“, a za urednika emisije upravo je imenovan Nemet.

Bavili smo se običajima, tradicijom, kulturom Bunjevaca, istorijom, znamenitim ličnostima, divanili smo o dešavanjima u zajednici, a najvažnije je bilo da oživimo bunjevački jezik – divanio je Nemet za „Bunjevačke novine“ čiji je bio urednik u jednom kraćem periodu.

Nije Nemet zapostavio ni svoju struku, radio je i pripremu za štampu više izdanja, a najduže se zadržo ko tehnički urednik „Bunjevačkog kalendara“.

Nemet je bio jedan od osnivača Bunjevačko-šokačke stranke 1991. godine, Bunjevačkog kulturnog centra 1992. godine, a potom i obnoviteljske Bunjevačke matice. Bio je med elektorima na elektorskoj skupštini Bunjevaca, a potom i jedan od članova Nacionalnog savita.

Za svoj doprinos radu u u zajednici Stevan Nemet je 2018. godine dobio priznanje „Kalor Milodanović“, za oblast informisanja.

 

Stevan Nemet je saranjen u utorak, 28. marta, na Bajskom groblju u Subatici.

 

 

 

Održana XVIII Uskršnja izložba u Maloj Bosni

 


Održana XVIII Uskršnja izložba u Maloj Bosni

│ Izvor: BMC │ Ponediljak, 27.03.2023. │


 

Po osamnaesti put po redu u Maloj Bosni u nedilju, 26. marta organizovana je već tradicionalna uskršnja izložba u organizaciji UK „Centra za kulturu Bunjevaca“ i UG „Bunjevačka vila“, u Domu kulture u Maloj Bosni.

IMG 6061

Med prisutnim zvanicama bili su Milanka Kostić isprid Varoši Subatice, Tihomir Vrbanović, pridsidnik IO BNS, Antuš Romić, pridsidnik Odbora za kulturu BNS, Miroslav Vojnić Hajduk isprid Bunjevačkog nacionalnog savita ko i drugi pridstavnici bunjevački udruženja i institucija.

IMG 5914

Svake godine ova izložba okupi velik broj izlagača kako starijeg tako i mlađeg uzrasta a tako je bilo i ove godine. Izloženi eksponati počev od jaja pa do drugi simbola pridstojećeg Uskrsa bili su izrađeni u raznim tehnikama kako tradicionalnim tako i sa modernim materijalima i dizajnom.

IMG 5998

Pristunima se na početku programa obratila Nela Ivić, pridsidnica UG „Bunjevačka vila“ iz Male Bosne i zafalila se onima koji godinama podržavaju organizaciju ove izložbe, a to su Bunjevački nacionalni savit, Varoš Subatica i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s virskim zajednicama.

IMG 5987

Ko i svake godine pa i ove, izložbu je svečano otvorio vlč. Dragan Muharem, a u kulturno-umitničkom programu nastupila su dica udruženja „Tahles“ iz Male Bosne i dica koja pohađaje bunjevački iz OŠ „Ivan Milutinović“  i OŠ „Vuk Karadžić” Bajmak, koji su recitovali recitacije vezane za Uskrs na četri jezika: srpskom, bunjevačkom, mađarskom i hrvatskom jeziku.

T. B.

 


FOTOGRAFIJE


 

 

 

NSBNM positila delegacija Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana

 


NSBNM positila delegacija Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana

│ Ponediljak, 20.03.2023. │


IMG-3

U petak, 17. marta, Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine positila je delegacija Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, na čijem je čelu bila doc. dr Dragana Ćorić, pokrajinska zaštitnica građana – ombudsmanka, a sačekala ju je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, Dejan Parčetić - podpridsidnik NSBNM, Tihomir Vrbanović - pridsidnik IO NSBNM  i Jadranka Tikvicki - pridsidnica Odbora za obrazovanje NSBNM.

IMG-2

Upoznali smo ombudsmanku i sve njezine saradnike sa radom Savita, kako je koncipiran, koji su radni timovi otvoreni i kake su teme za dalji rad. Fokusirali smo se na nastavu na bunjevačkom, sa izazovima i problemima, a skrenila sam pažnju na veliku količinu, kazala bi, agresije prema bunjevačkoj zajednici koja se posebno pokaziva u elektronskim medijima. Komentari su izuzetno ružni, tražićemo da se to sankcioniše, kako to rade i druge zajednice – istakla je dr Kujundžić Ostojić, te je dodala:

Naš svit se ritko žali, možda nisu ni upućeni kome i kako se žalit. Tako se nadamo da ćemo kroz naše aktivnosti, pa i kroz medije, to bolje objasnit našim ljudima, koja su njeva prava i kako se mogu žalit.

IMG-1

Kako je istakla doc. dr Ćorić, ona se, ko nova ombudsmanka, pridstavlja nacionalnim savitima na teritoriji Vojvodine.

Započeli smo kampanju obalaska u Subatici, positili smo i nacionalne savite Mađara i Hrvata. Pridstavila sam se i upoznala sa pridstavnicima ovi savita, al i sa nadležnostima i poslovima koje pokrajinski zaštitnik građana radi u oblasti zaštite prava nacionalni manjina. Čuli smo i o izazovima NSBNM i pripadnika bunjevačke manjine, al je ovo bio i način da se saradnja institucija, u okvirima nadležnosti, nastavi – kazala je doc. dr Ćorić, te je naglasila kako je primetna želja pripadnika zajednica da se bore za ostvarivanje prava i zaštitu kulture, jezika...