Društvo, kultura, umitnost

│ Izvor: BMC │ Utorak, 22.10.2019. │


ODRŽANA PROMOCIJA 12. ZBORNIKA DIČIJI RADOVA
„BUNJEVAČKA LIPA RIČ“

 

U Bunjevačkoj matici je u subotu, 19. oktobra, održana svečana promocija zbornika radova u okviru tradicionalnog projekta „Bunjevačka lipa rič”. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa dičijim literalnim i likovnim radovima, koji su izradili mališani koji pohađaju bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture u subotičkim osnovnim škulama.

IMG 0505

Na konkurs je pristiglo priko 50 likovni radova, 22 rada iz oblasti poezije i 23 rada iz oblasti proze iz škula: „Sečenji Ištvan” - Subotica, „Sveti Sava” - Subotica, „Ivan Milutinović” - Subotica, „Ivan Milutinović” - Mala Bosna, „Matija Gubec” - Tavankut, „Vuk Karadžić” - Bajmak, „Bosa Milićević” - Novi Žednik, „Pionir” - Stari Žednik. Rič je o sad već tradicionalnoj manifestaciji „Bunjevačka lipa rič” čija je smotra dičijeg stvaralaštva prvi put održana još 2007. godine.

IMG 0454

Prisutnima se na samom početku programa obratio počasni pridsidnik Bunjevačke matice, Ivan Sedlak i kazo štogod više o cilju realizacije ovog dičijeg projekta.

Damir Išpanović koordinator ovog dičijeg projekta Bunjevačke matice takođe je iskazo svoj utisak o realizaciji ovogodišnjeg 12. po redu Zbornika dičiji radova „Bunjevačka lipa rič” dok je jedna od članova žirija koja je ocinjivala dičije radove i koja je recenzent zbornika radova Jadranka Tikvicki kazala o značaju ovog dičijeg projekta za bunjevačku zajednicu.

Osim Jadranke Tikvicki članovi žirija bili su i Geza Babijanović, član a pridsidnik žirija bio je Stipan Šarčević.

T. B.


GALERIJA FOTOGRAFIJA

 
 

│ Izvor: BMC Sombor │ Subota, 19.10.2019. │


SRBI I BUNJEVCI OD DOBIJANJA STATUSA SLOBODNOG
KRALJEVSKOG GRADA DO PRISAJEDINJENJA

 

U četvrtak, 17. oktobra, u svečanoj Sali zdanja Županije, UG „Bunjevačko kolo“ iz Sombora, održalo je istorijsku tribinu na temu „Srbi i Bunjevci od dobijanja statusa Slobodnog kraljevskog grada do prisajedinjenja“. O događajima, odnosima, škulstvu i drugim prilikama koji su obilužili taj period u Somboru divanio je profesor istorije Arsen Mijatović.

DSC07515

Povod održavanja tribine je obilužavanje 98 godina od osnivanja udruženja i 18 godina od reosnivanja UG „Bunjevačko kolo“ u Somboru.

Ovom tribinom teli smo da ukažemo na suživot između Srba i Bunjevaca, da je isti ko i 1921. godine i da dan danas nigujemo tradiciju i običaje i da se držimo i uzimamo jedni med drugima“, istako je pridsidnik udruženja Dejan Parčetić.

DSC07508

Srbi i Bunjevci nigovali su odnose na ovim našim prostorima i trudili su se da oni budu prikladni.

Posebno su izražajni odnosi između stanovništva u vremenu kad su Mađari preuzeli primat pa su naterali i Srbe i Bunjevce na mađarizaciju, ali ipak i jedni i drugi su uspeli tokom godina da izdrže i da opet ostanu svoj na svome“ ukazo je profesor Arsen Mijatović.

DSC07523

Muzički program ulipšo je tribinu stihovima, pismom i klasičnom muzikom. Nastupila je pevačka grupa „Varošanke“ GKUD „Ravangrad“, učenici Muzičke škule „Petar Konjović“ iz Sombora, Simona Mašić i Srefan Ivetić na violini, a prigodne stihove čitala je podpridsidnica udruženja Aleksandra Medurić Kalčan, koja je istakla potribu i dužnost s obzirom na prilike i istorijske momente, da svom gradu priprave vaku tribinu.

S. L.


GALERIJA FOTOGRAFIJA

 
 

│ Izvor: BMC Sombor │ Petak, 18.10.2019. │


SLAMARSKA SEKCIJA U SVETOZAR MILETIĆU

 

U OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ u Svetozar Miletiću od oktobra miseca škulske 2019/2020. godine, započela je sa radom slamarska sekcija.

DSCF5764

Časove i obuku o osnovama slamarstva đacima će prezentovat Stipan Budimčević, pridsidnik BKC „Lemeški Bunjevci“ iz Svetozar Miletića. Ovom prilikom udruženje želi da kroz rad slamarske sekcije, porid umitnosti slamarenja, niguje i čuva kulturu, tradiciju i običaje Bunjevaca.

Veoma sam zadovoljan što je Osnovna škula „Bratsvo-jedinstvo“ u Svetozar Miletiću pripoznala slamarstvo ko vid umitnosti i umitničkog izražavanja te odobrila formiranje slamarske sekcije, sekcije na bunjevačkom jeziku“ - izrazio je zadovoljstvo Stipan Budimčević.

Iako se prvi put vaka sekcija formira u osnovnoj škuli u Svetozar Miletiću, triba napomenut da je prija nikoliko godina u pridškulskoj ustanovi sa dicom već rađeno na temu slamarstva, slamarske umitnosti i tradicije Bunjevaca.

DSCF5763

Namira mi je da sve učenike koji dolaze na sekciju upoznam sa osnovama slamarstva, pripravljanju materijala, peglanju i ravnanju slame, sickanju i lepljenju, ko i pravljenje čestitki za pridstojeće božićne i novogodišnje praznike“, objasnio je pridsidnik udruženja.

Svi radovi slamarske sekcije biće prikazani u škuli, na škulskim proslavama, đacima, nastavnicima, roditeljima, a u saradnji sa Bunjevačkim media centrom u Somboru i Subotici, takođe na dičijim izložbama i drugim događajima.

S. L.


VIDEO PRILOG: BMC

 
 
Još članaka...