Otvorena Uskršnja izložba u Bajmoku

BKC “BAJMOK”

Otvorena Uskršnja izložba

 IMG 0109

   Bunjevački kulturni centar „Bajmok” je u sridu, 9. aprila, u prostorijama Mesne zajednice, otvorio 12. po redu Uskršnju izložbu.

Izložbu je svečano otvorila pomoćnica gradonačelnika zadužena za kulturu dr Etela Jerinkić, koja je tom prilikom divanila o značaju obilužavanja Uskrsa.

Priko 40 izlagača iz Bajmoka, Male Bosne, Tavankuta, Subotice, Stare Moravice, Pačira i  Bikova prikazalo je više od 2000 eksponata – šareni jaja izrađeni u brojnim tehnikama, uskršnje kotarice, čestitke, vince i brojne uskršnje ukrase.

Na izložbi je posebno misto pripalo astalu s tradicionalnim uskršnjim ručkom, kuvanom šunkom, jajima i renom, a ko i uvik, pažnju prisutni su najviše privukli dičiji radovi.

Program su upotpunili đaci koji pohađaje bunjevački govor s elementima nacionalne kulture, koji su recitovali uskršnje pisme, čitali pisma za zeca, al i divanili o starim običajima koji su vezani za ovaj velik praznik.

Uskršnjom izložbom, koja se organizuje već više od decenije, Bunjevački kulturni centar „Bajmok” je nastavio čuvanje i nigovanje stari običaja, kulture i tradicije kod Bunjevaca.

Izložba će da bude otvorena do ponediljka, 14. aprila, a svi koji žele, mogu da je vide svakog dana od 9 do 19 sati.

 Vanja Kolar 

 

 

 Foto: BIC