POSVEĆENJE ŽITNOG POLJA

 


POSVEĆENJE ŽITNOG POLJA

│ Izvor i fotografije: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │ Utorak, 26.04.2022. │


 

Ko i svake godine na Markov dan, 25.aprila, somborski Bunjevci iz UG „Bunjevačko kolo” Sombor, bili su domaćini svešteniku na žitnim poljima, kako bi zajednički čuvali običaj „posvećenja žita”.

DSCN5042

Ove godine planirano je da domaćin bude Ivan Bošnjak, na svom salašu, inače najstariji aktivni član UG „Bunjevačko Kolo”, međutim, kiša je promenila planove, ali je žito posvećeno po tradiciji.

DSCN5043

Kako je to već godinama običaj, po završetku mise, izašlo se u salaše Gradina, ali ne kod Ivana Bošnjaka nego na žitno polje Mirjane Koprić, mlade inžinjerke fitomedicine iz Sombora. Sveštenik, velečasni Gabor Drobina, blagosiljao je zeleno žitno polje domaćice ovogodišnjeg posvećenja, kako bi se usevi pšenice sačuvali od nepogoda, na lito dalo dobar rod, sačuvali nas od gladi što bi nam pružilo bezbrižnost da ćemo imat „kruva” do sledeće žetve.

DSCN5045

Ovaj tradicionalni običaj, koji čuva i niguje UG „Bunjevačko kolo”, je ujedno i prva aktivnost u okviru manifestacije „Bunjevačka Dužionica 2022.”, koja će i ove godine biti održana u misecu julu.