ODRŽAN OBIČAJ POLIVANJA NA VODEN PONEDILJAK U BAJMAKU

 


ODRŽAN OBIČAJ POLIVANJA NA VODEN PONEDILJAK U BAJMAKU

│ Izvor: BMC │ Utorak, 19.04.2022. │


 

U Bajmaku se već tradicionalno sedamnaest godina unazad održava običaj polivanja na Voden ponediljak. Tako je bilo i ove godine u ponediljak 18. aprila, u organizaciji BKC Bajmak.

IMG 1300

Ovaj običaj se održo do današnji dana i generacijama se prinosi sa kolina na kolino. To je dan kad muška čeljad kako stari tako i mladi iđu u polivanje ženskog dila familije pa se usput časte i vesele nigujući ovaj starovinski bunjevački običaj.

Ova tradicija nigovanja ovog bunjevačkog običaja na Voden ponediljak u Bajmaku datira još od 1995. godine kad je to bilo u organozaciji Kluba fijakerista Bajmak, danas to tradicionalno po sedamnaesti put organizuje BKC Bajmak. Ove godine se polivanje organizovalo u dvi kuće di su učestvovala dica koja su prvi put imala prilike da se upoznaju sa ovim bunjevačkim običajem.

IMG 1381

Isprid BNS je bio prisutan Mirko Bajić ko i pridstavnici bunjevački udruženja i mediji koji su ispratili ovaj događaj.

- Trudimo se da svake godine organizujemo polivanje u cilju nigovanja bunjevačke baštine i da okupimo velik broj mladi koji do sad nisu imali prilike vidit kako se to kadgod išlo u polivanje i šta je sve vezano za običaj polivanja na Voden ponediljak kod Bunjevaca, ko i rad na zaštiti ovog običaja kroz nematerijalno kulturno nasliđe Bunjevaca koje je veoma važno za bunjevačku nacionalnu zajednicu – kazo je Branko Pokornić, pridsidnik organizacionog odbora ove manifestacije.

IMG 1230

Dogodine BKC Bajmak čeka punolistvo organizovanja ove tradicionalne manifestacije, nadamo se još bolja i zrilija a u cilju nigovanja bunjevačke tradicije i da mladima što više približe stare bunjevačke običaje da se ne zaborave i da se sačuvaje za naredne generacije.

 

 


VIDEO PRILOG: BMC


FOTOGRAFIJE