„Debeli četvrtak“ u Čonoplji

│ Izvor: BMC Sombor │ Subota, 22.02.2020. │


„Debeli četvrtak“ u Čonoplji

 

U organizaciji porodice Jozić iz Čonoplje i pod pokroviteljstvom Saveza bački Bunjevaca, u četvrtak, 20. februara u ambijentu Etno parka „Stari Ribnjak“ u Čonoplji, obilužen je tradicionalni običaj kod Bunjevaca poznat ko „Debo četvrtak“.

DSC07912

Drugu godinu zaredom porodica Jozić organizuje ovaj tradicionalni običaj kod Bunjevaca i okuplja prijatelje i goste rade druženja i nigovanja običaja na Debo četvrtak. Debo četvrtak il Debeli četvrtak kako se uobičajeno divanilo u Somboru i okolnim salašima, pridstavlja poslidnji pokladni četvrtak. Naši stari su divanili da tog dana triba ist devet puta kako bi se skupila snaga u tilu, jer dolazi dugačka korizma, a po starovinskom virovanju mršavo čeljade je bolesno, i kako bi se čeljad još jedared dobro naila, da se poide sva pokladna mrsna rana, koju ne mož dugo čuvat, a korizma je dugačka i nemrsna.

DSC07905

Goste iz Čonoplje, Lemeša, Sombora, Subotice i Mađarske prigodnim ričima pozdravila je Stanislava Lutkić i Antun Petrović, koji su štogod više kazali o tradiciji na ovaj pokladni običaj.

Debeli četvrtak obilužava se kod Bunjevaca odavnina, pa su se tako nuz organizatore i gosti potrudili da kako nalaže tradicija priprave tušta fanaka i gibanice.

U očuvanju običaja i tradicije Savez bačkih Bunjevaca i ove godine pomogao je manifestaciju.

Nuz pismu, divan, poslastice, bunjevačka zajednica oživila je sićanje na davna vrimena koja će virujemo nastavit da čuvaju naši mladi.

S. L.


Video prilog: BMC



Fotografije