SRBI I BUNJEVCI OD DOBIJANJA STATUSA SLOBODNOG KRALJEVSKOG GRADA DO PRISAJEDINJENJA

│ Izvor: BMC Sombor │ Subota, 19.10.2019. │


SRBI I BUNJEVCI OD DOBIJANJA STATUSA SLOBODNOG
KRALJEVSKOG GRADA DO PRISAJEDINJENJA

 

U četvrtak, 17. oktobra, u svečanoj Sali zdanja Županije, UG „Bunjevačko kolo“ iz Sombora, održalo je istorijsku tribinu na temu „Srbi i Bunjevci od dobijanja statusa Slobodnog kraljevskog grada do prisajedinjenja“. O događajima, odnosima, škulstvu i drugim prilikama koji su obilužili taj period u Somboru divanio je profesor istorije Arsen Mijatović.

DSC07515

Povod održavanja tribine je obilužavanje 98 godina od osnivanja udruženja i 18 godina od reosnivanja UG „Bunjevačko kolo“ u Somboru.

Ovom tribinom teli smo da ukažemo na suživot između Srba i Bunjevaca, da je isti ko i 1921. godine i da dan danas nigujemo tradiciju i običaje i da se držimo i uzimamo jedni med drugima“, istako je pridsidnik udruženja Dejan Parčetić.

DSC07508

Srbi i Bunjevci nigovali su odnose na ovim našim prostorima i trudili su se da oni budu prikladni.

Posebno su izražajni odnosi između stanovništva u vremenu kad su Mađari preuzeli primat pa su naterali i Srbe i Bunjevce na mađarizaciju, ali ipak i jedni i drugi su uspeli tokom godina da izdrže i da opet ostanu svoj na svome“ ukazo je profesor Arsen Mijatović.

DSC07523

Muzički program ulipšo je tribinu stihovima, pismom i klasičnom muzikom. Nastupila je pevačka grupa „Varošanke“ GKUD „Ravangrad“, učenici Muzičke škule „Petar Konjović“ iz Sombora, Simona Mašić i Srefan Ivetić na violini, a prigodne stihove čitala je podpridsidnica udruženja Aleksandra Medurić Kalčan, koja je istakla potribu i dužnost s obzirom na prilike i istorijske momente, da svom gradu priprave vaku tribinu.

S. L.


GALERIJA FOTOGRAFIJA