„Debo četvrtak” u Čonoplji

Izvor: BMC Sombor
01. mart 2019.

„Debo četvrtak” u Čonoplji

U organizaciji Bunjevaca iz Čonoplje, Bunjevačkog media centra Sombor, BKC „Lemeški Bunjevci“, BOC iz Subotice i pod pokroviteljstvom Saveza bačkih Bunjevaca, u četvrtak 28. februara, u prilipom ambijentu Etno parka „Stari Ribnjak“ u Čonoplji, obilužen je jedan od tradicionalni običaja kod Bunjevaca poznat ko „Debo četvrtak“.

IMG 20190228 173720

Goste iz Čonoplje, Lemeša, Sombora, Subotice i Mađarske prigodnim ričima pozdravila je Stanislava Lutkić i Antun Petrović, koji su štogod više kazali o tradiciji na ovaj pokladni običaj. Šaljivim stihovima pridstavila se pesnikinja Marija Feher iz Čonoplje. Lipe stihove o Debelom četvrtku pročitala je Ružica Parčetić.

Debo četvrtak il Debeli četvrtak kako se uobičajeno divanilo u Somboru i okolnim salašima, pridstavlja poslidnji pokladni četvrtak. Naši stari su divanili da tog dana triba ist devet puta kako bi se skupila snaga u tilu, jer dolazi dugačka korizma, a po starovinskom virovanju mršavo čeljade je bolesno, i kako bi se čeljad još jedared dobro naila, da se poide sva pokladna mrsna rana, koju ne mož dugo čuvat, a korizma je dugačka i nemrsna.

IMG 20190228 171434

Mirko Bajić, pridsidnik Saveza bačkih Bunjevaca istako je: „Obnova običaja i čuvanje tradicije je naš zadatak al i naša želja. U toj želji mi smo se večeras i okupili ovde u Čonoplji, ne prvi put al cigurno ne i poslednji. Družićemo se još tušta puta u ovakim prilikama kad se obnavljaju i čuvaju davni običaji kod Bunjevaca.”

IMG 20190228 171358

Organizatori na čelu s familijom Jozić iz Čonoplje su se potrudili da kako nalaže tradicija priprave tušta fanaka i gibanice. Nuz pismu, divan, poslastice, bunjevačka zajednica oživila je sićanje na davna vrimena koja će virujemo nastaviti da čuvaju naši mladi.

S. L.


„Debo četvrtak” u Čonoplji - izveštaj

 

„Debo četrvtak” u Čonoplji - emisija

Video prilozi: BMC


Galerija fotografija