Održan treći „Složni mozaik Srbije”

Održan treći „Složni mozaik Srbije”

Izvor: Bunjevački Media Centar   Ponediljak, 10.12.2018.


U nedilju, 9. decembra, bunjevačka nacionalna zajednica se pridstavila na trećem „Složnom mozaiku Srbije” koji je bio organizovan u Hali 5 Beogradskog sajma u okviru emisije „Žikina šarenica” na Pink TV. Organizator je bila Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije.

IMG-08

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin prisustvovo je otvaranju Trećeg sajma posvećenog nacionalnim manjinama koje žive u Srbiji, di je prisustvovala i direktorka Kancelarije Suzana Paunović i podpridsidnik Narodne skupštine Srbije Vladimir Marinković.

Vulin je istako lično zadovoljstvo, i zadovoljstvo svakog člana Vlade Srbije, što mož da kaže da je država Srbija razvila manjinska prava na najvišem evropskom nivou.

Direktorka Kancelarije Suzana Paunović naglasila je da je "Složni mozaik Srbije" posvećen svima nama koji živimo u Srbiji.

Kako je istakla, Srbija je primer za mnoge zemlje članice Evropske unije, a i šire, kako i na koji način se standardi ljudski prava u ovoj oblasti čuvaju, poštivaju i kako zaista izgledaju u praksi.

IMG-14

Na Sajmu, koji se organizuje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, nacionalne manjine pridstavile su svoju kulturnu baštinu, di su se Bunjevci pridstavili na svom štandu sa temom: „Običaji za Božić – Božićnjak” i običaj „Dužijanca” koji je aranžirala Kata Kuntić isprid KUD–a „Bunjevka”, doprinos u aranžiranju štanda dao je Bunjevački omladinski centar.

IMG-01

O temi vezanoj za Božićnjak divanila je Marija Bošnjak isprid UG „Bunjevačka vila” iz Male Bosne, a o temi vezanoj za slamarsku umetnost divanio je Stipan Budimčević isprid BKC „Lemeški Bunjevci”.

Na štandu su pridstavljena i bunjevačka izdanja, kako knjige tako i novine i dičiji listovi na bunjevačkom jeziku.

U kulturno-umitničkom dilu programa učestvovalo je KUDŽ „Bratstvo” sa spletom bunjevački igara i vokalna solistkinja Tamara Babić koja je izvela preljsku pismu „Čuj Bunjevče veso glas“.

T.B.


Video prilozi: Bunjevački Media Centar

 


Galerija fotografija