Održan bunjevački narodni običaj „Kraljice na Dove”

Održan bunjevački narodni običaj „Kraljice na Dove”

Izvor: Bunjevački media centar   Ponediljak, 21.05.2018.


U okviru realizacije projekta VI Panel konferencije KUD „Bunjevka“ u nedilju, 20. maja, na Dove organizovalo je održavanje bunjevačkog narodnog običaja „Kraljice na Dove“. Običaj su izvela dica KUDŽ „Bratstvo“ iz Subotice u avliji familije Kuntić i Bogdan. Običaj je izveden kako se to kadgod održavalo, al u uslovima savrimenog vrimena. Kraljice su bile obučene u bili šling sa kraljičkim kapama na glavi, bosi nogu i pivale su kraljičke pisme.

IMG 2641

Običaji za Dove

Kadgod su se Dove slavile tri dana. Običaj “Kraljica” se spominje još u pridkrišćanskom vrimenu, jel se tako obilužavalo buđenje prolića. Pripivi u pismama koje pivaje Kraljice je “Ljeljo”, to je ime kadgodašnje boginje prolića. Kraljice su oma posli Uskrsa počele pivat, a učila ji žena koja je u mladosti bila isto Kraljica.

IMG 2515

Kraljički pisama ima zdravo tušta al je malo zapisani a koje nisu zapisane više se i ne znaju. Kraljice su dobro morale uvižbat pisme da se ne zbunu dok pivaje. Kraljice su kadgod bile obučene u bili šlig, suknju, keceljac, košulju, mider a oko struka igrač koji se vezo na velik kukalj. Na glavi su i male krune našarane cvićom i pantljikama. Naprid je bilo malo ogledalce a priko njeg đerdan. Kadgod su kraljice išle bose, a kasnije su oblačile crne cipele.

Kraljice su bile cure od 13 do 16 godina u grupi od 8 cura, a ima kad je bilo i dva momčića obučeni ko čobani i nosili su batine pazeć da kogod ne napadne kraljice. Kraljice ako ji je bilo više dogovore se ko će kojim šorom ić. Jedna od kraljički pisama je je i pisma “Mi selu iđemo”:

“Mi selu iđemo, Ljeljo

Selo od nas biži, Ljeljo

A što od nas biži, Ljeljo

Mi mu ne iđemo, Ljeljo

Da ga porobimo, Ljeljo

Već mu mi iđemo, Ljeljo

Da ga veselimo, Ljeljo 

Kad dođu prid kuću uvate se po dvi s bilim maramama i pivaje. Kad završe domaćin im da kaki poklon, jaja, divenice el malo novaca.

IMG 2533

Kad završe pivanje odu kod glavne Kraljice tamo večeraje obično kajgane od dobiveni jaja što njim domaćica ispeče. Posli večere poklone podile pa se raziđu svojim kućama prije mraka. Kadgod su kraljice išle pivat i na drugi dan Dova.

Na Dove je običaj da se kuće zakite sa zovom, ulazna vrata, kapija. Svaka kuća ima simbol Dova.

 

„Sedam darova Duha svetog”

Mudrost – dar donošnja dobri odluka vezani za život

Razum – sposobnost razboritog (logičnog, kritičkog) rasuđivanja.

Savest – privaćanje svi dobri savita od oni koji su nam poslati.

Jakost – dar po kom možmo ostat dostojni vire.

Znanje – dar prihvaćanja istine i napritka.

Pobožnost – dar obraćenja Bogu s poštivanjem.

Stra– dar prihvaćanja Božijeg suda.

T.B.


Video prilog: Bunjevački media centar

 

Galerija fotografija