Završen projekat „Da nam bude i lepo i lipo“ gakovačke OŠ i BMC iz Sombora

Lepo i lipo novo prijateljstvo

Izvor: Bunjevački media centar - Sombor   Ponediljak, 14.05.2018.


U prostorijama Bunjevačkog media centra u Somboru održana je završna, četvrta radionica projekta OŠ „Laza Kostić“ iz Gakova pod imenom „Da nam bude i lepo i lipo“.

Ova radionica je imala za cilj bliže upoznavanje sa tradicionalnom bunjevačkom umitnošću – slamarstvom.

DSC03740

Slamarski učitelj, Stipan Budimčević je održo prigodno predavanje a potom i radionicu na kojoj se većina mališana po prvi put susrila sa slamom i mogućnosti da se od vakog materjala mož što god lipo opravit.

Nakon četri radionice iz različiti oblasti, cigurna sam da smo se svi pobliže upoznali sa bunjevačkom nacionalnom zajednicom, da su nastala nova prijateljstva al i to da je ovaj projekat početak jedne duže i lipe saradnje bunjevačkog udruženja i naše škule. Moram istać i to da je slamarstvo na sve nas ostavilo posebno lip utisak a da su dica neverovatno zainteresovana za ovaj vid umitnosti“ - kazala je Dragica Todorčević, učiteljica iz Gakova.

DSC03737

Smatram da smo uspili da, u granicama svoji mogućnosti, maksimalno približimo i na prihvatljiv a i zanimljiv način za dicu, upoznamo naše nove prijatelje sa svim onim što je pripoznatljivost Bunjevaca!” - objasnila je Stanislava Lutkić, pridsidnica Bunjevačkog media centra u Somboru.

DSC03734

Da je i ova radionica, ko i prithodne tri, odlično prihvaćena od strane osnovaca, govore i prvi slamarski radovi koje su osnovci iz Gakova, nuz veliko strpljenje i pomoć učitelja i domaćina, brižljivo i sa puno interesovanja i truda opravili za samo jedan blok časova i druženja sa slamom.

Razumivanje različitosti i prihvatanje kulture drugi naroda i sticanje novi prijateljstava i saznanja među mladima osovne su karakteristike projekta “Da nam bude i lepo i lipo!” podržanog od strane Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada.

R. P.


Galerija fotografija

 

 

BUNJEVAČKI RADIO (08-24 h) www.boc.rs