„Božićna čarolija” za dicu

„Božićna čarolija” za dicu

Izvor: Bunjevački Media Centar   Srida, 13.12.2017. 12:15


Bunjevački omladinski centar i UG „Bunjevačka kasina“ održali su 12. decembra, radionicu za dicu pod nazivom „Božićna čarolija“ u prostorijama „Studia M” Gaudeamusa u Subotici.

20171212 192018

Tema održavanja ove dičije radionice vezana je za pridstojeće božićne praznike, a pošto nam najprije iđu „Materice“, dica su imala prilike da vide kako su se kadgod čestitale „Materice“ i sa čime se darivalo. Ona su tako imala priliku dobit jabuke sa zabodenim novcima, običaj koji i danas živi med Bunjevcima.

 

Moderator ove dičije radionice bila je Marija Bošnjak iz Male Bosne koja je dici divanila o običaju za „Materice“, a potom drugi dio radionice je ona dici objasnila simboliku „Božićnjaka“, da bi potom pokazala kako se izrađivaje figure od tista koje se stavljaje na „Božićnjak“.

 

Dica su imala prilike da nauče kako se prave ptice, kokoške, ovce, ruže i dr. figure od tista koje se stavljaje na „Božićnjak“.

 

U ovoj radionici učestvovala su dica iz OŠ „Sveti Sava“ iz Subotice sa učiteljicom Mirjanom Lončarević ko i dica OŠ „Jovan Mikić“ iz Subotice.

T.B.


Video prilog: Bunjevački Media Centar


GALERIJA FOTOGRAFIJA