Pridavanje o počecima borbe Somboraca za status
slobodnog i kraljevskog grada

Izvor: Bunjevački Media Centar Sombor   Subota, 18.11.2017.


U organizaciji Skupštine grada Sombora i Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, u petak, 17. novembra, u Velikoj sali zdanja Županije, održano je pridavanje „Začetak borbe za slobodan grad”, koje je bilo posvećeno 272. godišnjici znamenitog Protestnog zbora somborski graničara, održanog 18. novembra 1745. godine.

034

O Protestnom zboru, vrimenu koje mu je prithodilo i značaju koji je ovaj datum imo ko ishodište borbe Somboraca za dobijanje statusa slobodnog i kraljevskog grada, govorio je publicista i zavičajni istoričar Milan Stepanović. On je zaključio svoje pridavanje ričima da su uspišnom borbom za elibertaciju svog grada, začetom na Protestnom zboru od 18. novembra 1745. godine, Somborci stali na prag građanskog društva i otvorili nove mogućnosti za urbani, privredni i kulturni razvoj, ko i da je ta borba pridstavljala najveći i najvažniji poduhvat građana Sombora u istoriji njihovog grada. Preci Somboraca, zaključio je Stepanović, nisu žalili ni truda, ni napora, ni sridstava u svojoj opšte izraženoj želji – da postanu slobodni građani.

031 

Pravni i statusni benefiti borbe za elibertaciju grada bili su tema drugog dila predavanja koje je održao doc. dr Miloš Petrović. On se osvrnio na značaj pravne regulative koja je uredila urbani život Sombora neposredno nakon elibertacije, s posebnim naglaskom na značaj dokumenta „Alternative” iz 1748. godine, kojom su somborski rimokatolici jemčili svojim sugrađanima pravoslavne viroispovesti potpunu ravnopravnost u upravljanju gradom.

 033

Prisutne je prije početka pridavanja pozdravila dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine. Izvorne tekstove iz zapisnika sa zaključcima Protestnog zbora somborski graničara i Alternative čitali su Ružica Parčetić, Luka Bošnjak i Antun Petrović, a dve klavirske kompozicije u pauzi predavanje izvele su učenice somborske Muzičke škole „Petar Konjović”, Katarina Malbaša i Andrea Terzić.

 

Pridavači su na kraju svoji pridavanja javno pridložili pridstavnicima grada, ko i bunjevački institucija, pokretanje inicijative da se Martinu Parčetiću, prvom somborskom gradonačelniku i najzaslužnijem zastupniku Sombora u procesu elibertacije grada, postavi dostojno obeležje.    

R. P.


GALERIJA FOTOGRAFIJA