Potpisani ugovori s pridstavnicima nacionalni savita nacionalni manjina


│ Srida, 28.02.2024. │ Info i foto: www.vojvodina.gov.rs

Potpisani ugovori s pridstavnicima nacionalni savita nacionalni manjina


IMG 03

Podpridsidnik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš i zaminica pokrajinskog sekretara Slađana Bursać uručili su u utorak, 27. februara, pridstavnicima nacionalni savita nacionalni manjina ugovore o dodili sridstava za realizaciju godišnji aktivnosti. Za sedamnajst nacionalni savita koji imaje registrovano sidište na teritoriji AP Vojvodine iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je 70 miliona dinara.

IMG 02

Kad je rič o unapriđivanju položaja pripadnika nacionalni manjina, uloga nacionalni savita u Vojvodini izuzetno je važna, što je Sekretarijat pripozno, te mnogobrojne odluke iz svoje  nadležnosti – u oblastima obrazovanja, kulture, službene upotribe jezika i pisma – donosi u konsultaciji s njima. Ukupan iznos koji je ove godine izdvojen ko podrška nacionalnim savitima nacionalni manjina veći je nego prithodne godine za skoro deset miliona dinara”, izjavio je podpridsidnik Sakalaš prilikom uručivanja ugovora.

IMG 01

Za stalne troškove i redovnu dilatnost sedamnajst nacionalni savita na teritoriji AP Vojvodine dobiće ukupno 70 miliona dinara, u četri jednaka dila na tromisečnom nivou, do kraja 2024. godine.

Sakalaš je podsitio i na rezultate popisa stanovništva, koji su pokazali da je broj pripadnika nacionalni manjina – nacionalni zajednica u ciloj Srbiji u opadanju. On je istako koliko je važno da se svim nacionalnim manjinama, pogotovo onima na teritoriji AP Vojvodine, obezbide što bolji uslovi za rad, te da im se pomogne u očuvanju i razvoju tradicije i kulture.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine dr Suzana Kujundžić Ostojić.