Obilužen nacionalni praznik Bunjevaca – Dan Velikog prela


│ Subota, 03.02.2024. │

Obilužen nacionalni praznik Bunjevaca – Dan Velikog prela


Prelo 276

U bunjevačkoj zajednici obilužen je nacionalni praznik – Dan Velikog prela. Ko i prijašnji godina, 2. februara, na Marin, Bunjevci su se okupili kako bi pokazali dio svoje kulture i tradicije, al i da su i dalje bitan dio multikulturalnog mozaika Varoši Subatice i Republike Srbije.

Prelo 090

Pozdravljajuć okupljene na Prelu gradonačelnik Subatice Stevan Bakić, čestito je Bunjevcima nacionalni praznik – najsrdačnije.

Smatram da je lokalna samouprava tokom protekle tri i po godine, korektno sarađivajuć sa Nacionalnim savitom bunjevačke nacionalne manjine, zaista tušta uradila na očuvanju nacionalne i kulturne posebnosti Bunjevaca. Podsitiću da smo početkom maja 2021. godine doneli odluku na koju ćemo svi bit ponosni zauvik – uvođenje bunjevačkog jezika i pisma, nuz srpski, mađarski i hrvatski jezik, u ravnopravnu službenu upotribu na teritoriji Subatice – kazo je gradonačelnik Bakić, te je naglasio kako je Srbija poznata po posvećenosti zaštiti i kontinuiranom unapriđenju manjinski prava.

Bunjevci već četri vika žive na ovim prostorima, jednoj, brojčano maloj zajednici cigurno nije bilo lako privazić burne izazove, oduprit se i ne utopit se u druge narode, sačuvat i razvijat tradiciju, jezik, običaje, kulturu...

Prelo 093

U svom obraćanju dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, istakla je kako je prošlo 145 godina od prvog Velikog prela.

Onda smo, obučeni u narodne nošnje, tadašnjoj vlasti tili pokazat da smo tu i da postojimo. Tu smo i danas, u velikom broju, čuvamo ljubomorno ono što je naše, kulturu, jezik i istoriju, al sve to i dilimo sa svima sa kojima zajedno živimo.

Prelo 217

Med gostima su bili i Veljko Vojnić, zaminik pridsidnice NSBNM, Dejan Parčetić, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, Srđan Samardžić, član Varoškog vića Subatice zadužen za oblast privride, članovi Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, pridstavnici bunjevački udruženja iz Subatice i Sombora, Bunjevci iz Subatice i drugi mista, al i Bunjevci iz Mađarske i Austrije, te drugi dragi gosti koji su uveličali svečanost.

Prelo 262

Kako je to i običaj, proglašena je i najlipša preljska pisma – „Prela koji više nema“, autorke Gabrijele Diklić, dok je, nuz ocine žirija i svi gostivi u Sali „Zorica“ u kojoj je proslava održana, izabrana i najlipša prelja. Za drugu pratilju je proglašena Milica Saulić, prva pratilja je Martina Vojnić Hajduk, dok su prvo misto ravnopravno podilile Jovana Vidaković i Dunja Takač.

Prelo 257

Nuz tradicionalnu večeru, dobru muziku, a i bogatu tombolu, vrime je brzo prošlo.

N. S.

 


VIDEO PRILOZI

 


FOTOGRAFIJE 1


FOTOGRAFIJE 2


FOTOGRAFIJE 3