Reagovanja stranaka na Otvoreno pismo

REAGOVANJA STRANAKA NA OTVORENO PISMO

 

SAOPŠTENJE G.O. URS-a

URSGradski odbori G 17 plus i Narodne partije smatraju neprimerenim "Otvoreno pismo" koje su neki predstavnici hrvatskih institucija u Vojvodini uputili predsedniku Srbije i Hrvatske, te razim institucijama, kao i medijima, u kome se osporava pravo Bunjevca na nacionalni identitet.

U ovom pismu se jasno vidi težnja ka asimilaciji Bunjevaca, kao i nastojanje da se oni prikažu kao Hrvati.

Po Ustavu i Zakonu Republike Srbije Bunjevci su nacionalna zajednica, koji imaju svoj Savet preko koga ostvaruju svoja prava i nisu pripadnici ni jednog drugog naroda.

Stalni natpisi po medijima u kojima se negira postojanje Bunjevaca, predstavljaju želju pojedinaca da uskrate ustavna prava nekim našim sugrađanima.

Svaki stanovnik Subotice ima pravo da se izjasni u skladu sa svojim nacionalnim osećanjima i da niko ne sme da negira i osporava njegova prava, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTV Yu Eco

 


 

 

Reakcija SPO na otvoreno pismo asimilaciji bunjevačke subetničke skupine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SPODok gradonačelnik Subotice Saša Vučinić na rečima promoviše ravnopravnost i dobre međunacionalne odnose u Subotici pred stranim ambasadorima, istovremeno se ispred njegovih i naših očiju javno iskazuje netrpeljivost, netolerancija i nepoštovanje prava prema bunjevačkom narodu u Subotici i Srbiji.

Kao po već oprobanom receptu komunističke Jugoslavije, grupa predstavnika hrvatske intelektualne elite , na najbezočniji način pokušava da ispolji težnju ka asimilaciji bunjevačke nacionalne zajednice u Srbiji, istovremeno optužujući državu Srbiju za kršenje prava hrvtaske nacionalne manjine.

Gradski odbor SPO u Subotici najoštrije osuđuje iznošenje grubih neistina od strane potpisnika '' Otvorenog pisma '', čime se državi Srbiji nanosi politička šteta u međunarodnim okvirima i zahteva od nadležnih državnih organa da preispitaju krivičnu odgovornost potpisnika ovog pisma jer su ovim učinjena dela protiv Ustava i Zakona Republike Srbije.

Kao državotvorna i nacionalna stranka srpskog naroda, SPO smatra da položaj nacionalnih manjina predstavlja ogledalo većinskog naroda i zato se zalaže za potpuno poštovanje prava svih nacionalnih manjina koja su utemeljena na Ustavu i Zakonu, smatrajući da je država Srbija u pogledu kvaliteta i obima ostvarenja tih prava lider u regionu.

Ovim putem dajemo punu podršku bunjevačkom narodu da istraje u zaštiti svog nacionalnog identiteta i ostvarenju svih onih prava koja ostvaruju i sve druge nacionalne zajednice u Srbiji.

u Subotici,18. februar, 2011. godine predsednik GO SPO

Stevica Drčić,s.r.

 


 


PRIOPĆENJE DZH NA ”OTVORENO PISMO”

DZHPodstaknuti sadržajem ''Otvorenog pisma'' pripadnici Hrvatske zajednice u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i Republici Srbiji a okupljeni u Demokratskoj zajednici Hrvata informiramo svekoliku javnost da smo na ove i slične probleme ukazivali još od početka 2007. godine. Ovako osjetljiva pitanja treba rješavati na najvišoj razini dviju država, i nesmije se dozvoliti da inicijatori ''Otvorenog pisma'' koji nemaju validnu većinu ni među subotičkim Hrvatima, unose nemir među ostale Hrvate Vojvodine i Srbije te izazivaju netrpeljivost, nervozu i netoleranciju kod svih ostalih građana.

Frustracija i nervoza glavnih aktera, točnije financijskih konstruktora u Hrvatskoj zajednici a koji raspolažu sa cjelokupnim financijskim sredstvima iz republičkog proračuna na godišnjoj razini u visini od: 11.809.936 dinara, 13.965.808 dinara, 453.000 dinara, kao da im nije dostatna, pa žele da vrše kontrolu financija i nad Bunjevcima.

Podsjećamo, da su akteri ''Otvorenog pisma'' u Subotici u manjini naspram istinskih predstavnika Hrvata u Subotici, ali s obzirom da imaju ucjenjivački kapacitet koriste se, svim i svačim. Na lokalnoj razini u Subotici, u vlasti su sa Bunjevačkom strankom Vojvodine, ali izgleda da im to u ovom slučaju ne smeta da zajedno učestvuju u raspodjeli pozicija.

 

Čudno je, da inicijator i agitatori potpisa ''Otvorenog pisma'' jedini zastupnik Hrvata ne zna za procedure u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, te gdje i kako kao narodni poslanik da postupa u rješavanju ovakvih i sličnih problema i nedoumica, a koji se ujedno nalazio na listi Demokratske stranke - Koalicije za Europsku Srbiju. Naprotiv, on i dalje za svoj nerad uredno prima plaću i uporno šuti u klupama skupštine R.Srbije, već drugi mandat zaredom. Sada mu odjedanput predstavlja problem, nemogućnost da se dvojako izjašnjava. Očigledno je procjenio da je sad pravi trenutak, kada je Vlada Srbije uzdrmana, da istupiti u javnosti i prozove Bunjevce te inicirati izjavu o ugroženosti Hrvatske nacionalne manjine u R.Srbiji. Nakon ovakvih ispada, predsjednik Srbije B.Tadić i Koalicija za Europsku Srbiju trebala bi da razmisle i preispitaju sa kime surađuju i pokrenu njegovu odgovornost, te da se na taj način spreči daljnja eskalacija sukoba na nacionalnoj osnovi.

Unošenja nemira, predstavlja novi ispad i vrhunac cinizma u kojem potpisnici '' Otvorenog pisma'', žele da se u javnosti predstave kao jedini i ekskluzivni zaštitnici i Hrvata i Bunjevaca.

 

Demokratska zajednica Hrvata najoštrije osuđuje sraman pokušaj i bježanje od sopstvene odgovornosti inicijatora potpisa ''Otvorenog pisma'' a koji su upravo najodgovorniji zbog brojnih propusta u djelovanju i radu Hrvatske zajednice: neuspjeh pri formiranju posebnog biračkog spiska - financijska sredstva iz R.Hrvatske netransparentno utrošena za formiranje popisa, učešće u vlasti s Bunjevcima na lokalnoj razini u Subotici, glasovanje protiv i isključivanjem iz lokalne vlasti dugogodišnjih partnera iz Mađarske koalicije, itd.

Demokratska zajednica Hrvata

 


 

 

DSS O OTVORENOM PISMU

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

DSSGradski odbor Demokratske stranke Srbije u Subotici oštro osuđuje slanje "Otvorenog pisma" koje su neki predstavnici hrvatskih institucija u Vojvodini uputili predsedniku Srbije i Hrvatske, raznim institucijama, i medijima, koji je nista drugo do pokušaj da se Bunjevcima uskrati pravo na nacionalno izjašnjavanje, i grubo kršenje Ustavom zagarantovanih prava manjina.

Srbija je država u kojoj se svako može i mora izjašnjavati po sopstvenoj želji, i stoga DSS daje punu podršku Bunjevcima u zaštiti svog nacionalnog identiteta i ostvarenju svih ostalih prava koja ostvaruju i druge nacionalne zajednice u Srbiji.

U Subotici, 21.02.2011. Info služba DSS Subotica


 


 

 

SAOPŠTENJE G.O. SPS-a

SPS
Gradski odbor Socijalističke partije Srbije povodom pokušaja da se Bunjevcima uskrati pravo na nacionalno izjašnjavanje smatra da je ovo pravo civilizacijsko i demokratsko dostignuće.

Socijalisti smatraju da se u Srbiji svako može i mora izjašnjavati po sopstvenoj slobodnoj želji.

SPS takođe osuđuje sve vrste pritisaka i negaciju ovog prava kao i neprimeran pokušaj uplitanja u ovo predstavnika druge države.

Izvor: RTV Yu Eco