Promocija dokumentarnog filma „Bunjevačka Dužijanca”

Izvor: BMC Subotica   Srida, 03.10.2018.


U namiri da se Dužijanca prikaže kao izvorni bunjevački običaj koji pripada kulturnom nasliđu Bunjevaca, u Art bioskopu Lifka premijerno je prikazan dokumentarni film „Bunjevačka Dužijanca”.

IMG 5875

Puna sala bioskopa svidočila je o velikoj zainteresovanosti građana za ovaj običaj, koji su Bunjevci vridno nigovali i sačuvali i dan danas, i porid brojni pripreka koji su se našli na tom putu.

IMG 5919

Autor filma - prof. Mirko Bajić, režija i montaža - Miroslav Antelj, saradnica na scenariju - dr Suzana Kujundžić Ostojić, stručni konsultant - Kata Kuntić, tehnička podrška - Siniša Tikvicki i Boris Bajić, produkcija - Bunjevački Media Centar.

Film je snimljen nuz podršku Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca” i Bunjevačkog informativnog centra.

 

Miroslav Antelj precizno rekonstruiše stari paganski običaj Bunjevaca - Dužijanca.

Priča o jednom običaju istovremeno je priča o naporima Bunjevaca da se kroz burne istorijske događaje odupru asimilaciji. Utisak je da je jedan običaj postao mnogo više od poštovanje vlastite tradicije, za Bunjevce s ovih prostora Dužijanca je važan zalog njihovog  identiteta.

Israživački postupak autora izveden je iz različitih uglova: etnografskog, istorijskog, verskog. Ovo stvara celovitu sliku koja je zaokružena hepiendom: Dužijanca se  Bunjevcima  ovog avgusta vratila na velika vrata, manifestaciom u centru Novog Sada.

Ovaj dokumentarni zapis je dragoceni trag u vremenu,  naročito važan i potreban  u multinacionalnoj sredini kakva je Vojvodina. Osim autora, posebnu  pohvalu zaslužuje  Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine za svoju stručnu i tehničku podršku.

profesor Dokumentarnog filma Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu
Janko Baljak

K.S.


BUNJEVAČKA DUŽIJANCA - dokumentarni film

 


Prilog sa premijere dokumentarnog filma
Video: BMC Subotica

 

Galerija fotografija