Konferencija za medije u Nacionalnom savitu bunjevačke nacionalne manjine

Konferencija za medije u Nacionalnom savitu bunjevačke nacionalne manjine

Utorak, 21.02.2017. 12:00

Dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, održala je u utorak, 21. februara, konferenciju za štampu, na kojoj je analizirala Simpozijum „Kultura i identitet Bunjevaca” (o kojem već postoji prilog na sajtu www.bunjevci.net).

s01

Nakon našeg obraćanja Skupštini AP Vojvodine, u pogledu poznatog Dekreta iz 1945. godine, uslidio je dogovor da se organizuje Simpozijum „Kultura i identitet Bunjevaca”. Simpozijum je i organizovan, 18. februara, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa virskim zajednicama AP Vojvodine, u organizaciji Muzeja Vojvodine. Prijavljeno je bilo 37 autora, od toga više od 30 je i izlagalo svoje teme. Održan je u toku jednog dana, a teme su bile grupisane u tri velike celine, jedna je bila istorijska, druga vezana za jezik i književnost, a treća za etnologiju i obrazovanje. Zbornik radova očekujemo za oko dva miseca, a njegova promocija će bit organizovana u Novom Sadu, Subotici i Somboru – istakla je dr Kujundžić Ostojić, a potom se osvrnila na zaključke sa Simpozijuma:

Od jedanajst tačaka, usvojeni na plenarnoj sidnici po okončanju Simpozijuma, izdvaja se deseta. Sve su važne i bitne, a ova je moždar i najvažnija: „Učesnici Simpozijuma 'Kultura i identitet Bunjevaca' su saglasni u stavu da je nepravedno i nedopustivo osporavanje prava Bunjevaca na lično izjašnjavanje o svojoj nacionalnoj pripadnosti i kolektivna prava u skladu sa relevantnim zakonima Republike Srbije. To se posebno odnosi na hrvatsku nacionalnu manjinu i njene pridstavnike, ko i na Republiku Hrvatsku”.

Nakon zahtiva i održanog Simpozijuma, u NSBNM očekivaje nove korake po pitanju odnosa prema Dekretu iz 1945. godine kojim je bilo zabranjeno izjašnjavat se ko Bunjevac, odnosno, kojim su svi Bunjevci jednostavno privedeni u Hrvate.

Posli ovog bi tribalo da slide novi koraci, da se na narednoj sidnici Skupštine Vojvodine da se taj dekret i okarakteriše ko štogod što nije smilo i nije moglo da se uradi, ko štogod što je protivno ljudskim pravima – dodaje dr Kujundžić Ostojić.

N. S.

Foto: BIC (Nikola Stantić)