U oblast kulture i virski zajednica uloženo 276 miliona dinara


│ Srida, 26.06.2024. │ Info i foto: www.kultura.vojvodina.gov.rs

U oblast kulture i virski zajednica uloženo 276 miliona dinara


 

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s virskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković uručila je ugovore u vridnosti od 276 miliona dinara korisnicima sridstava iz oblasti zaštite kulturnog nasliđa, savrimenog stvaralaštva, za projekte od značaja za kulturu i umitnost nacionalni manjina – nacionalni zajednica, ko i za crkve i virske zajednice na teritoriji AP Vojvodine.

Kultura-urucenje-ugovora-01-678x381

Sekretarka Ćirić Bošković je istakla da je primarni zadatak resornog sekretarijata obezbeđivanje uslova za stvaranje kulturnog sadržaja i očuvanje kulturnog nasliđa i tradicije.

Glavni sinonim za našu Pokrajinu je multikulturalnost i mi, ko Sekretarijat, triba da obratimo posebnu pažnju na očuvanje i unapriđivanje kulturnog stvaralaštva svi nacionalni zajednica i omogućimo zaštitu i ostvarivanje virski sloboda, i očuvanje virski posebnosti svakog građanina Vojvodine – izjavila je sekretarka Ćirić Bošković.

Ona je dodala da kultura poveziva, uzdiže i ulipšava i da kroz stvaranje kulturni sadržaja iz ljudi proizilaze kreativnost, plemenitost i zajedništvo.

kultura-urucenje-ugovora-02

Od najmanjeg kulturno-umitničkog društva, pa do organizovanja veliki kulturno-umitnički manifestacija, učesnici sarađivaje i unapriđivaje svoja znanja, čime se svi povezivamo u jedan mali kulturni kosmos – kazala je sekretarka i dodala da će Pokrajinska vlada i u narednim godinama pružat podršku u ovoj oblasti.

Na konkursu za finansiranje – sufinansiranje projekata od značaja za kulturu i umitnost nacionalni manjina – nacionalni zajednica u AP Vojvodini u 2024. godini podržani su i projekti naminjeni bunjevačkoj zajednici, kroz rad Bunjevačkog kulturnog centra „Bajmak”, Udruženja građana „Bunjevačko kolo” Sombor, Bunjevačkog edukativnog i istraživačkog centra „Ambrozije Šarčević”, „Bunjevačke matice”, Kulturno-umitničkog društva železničara „Bratstvo” i Bunjevačkog kulturnog centra iz Subatice.