Društvo, kultura, umitnost

Franjo Mačković vajar


│ Petak, 12.04.2024. │

Franjo Mačković vajar


 

Franjo MackovicU srcu mirnog Palića, ušuškanog u zelenilo, skriven je vrt Franje Mačkovića, samoukog umitnika čija se dila oslanjaje na mitološka bića, istoriju i inspiraciju. Čarolija ovog mista očarava svakog positioca, dok se u svakoj od Franjini skulptura osića duh njegove posvićenosti i strasti ka umitnosti. Od nedilju dana do tri miseca triba za jedno dilo, a sve zavisi od veličine i poze.

 

Ko u bajkama, vrt Franje Mačkovića je misto di se susriću mitovi i stvarnost. David visok pet metara, stoji hrabro med bogovima kao što su Ahil, Apolon i Artemida, stvarajuć nezaboravnu scenu koja oduzima dah.

 

Franjo Mačković nije samo vajar, već i slikar. On je svoj put pronašo kroz glinu i beton, stvarajuć čuda sa svojim rukama. Golijata je pravio tri miseca. Njegovi radovi su više od skulptura - oni su živi dokazi njegove strasti, upornosti i vire u sopstvenu umitnost. Iza svake skulpture se krije pripovitka, koja triba bit ispripovidana.

S. I.

  

 

 

Na Bikovu čuvaje bunjevačke običaje


│ Ponediljak, 01.04.2024. │

Na Bikovu čuvaje bunjevačke običaje


Polivaci 077

Kroz angažman članova Kulturno-umitničkog društva „Aleksandrovo” i nuz podršku bać Grge Pećerića i njegove porodice, na Bikovu je, u autentičnom okruženju jednog salaša, održan prikaz tradicionalnog običaja Bunjevaca – polivanja na „Vodeni ponediljak”.

Polivaci 091

Osim što su prikazali kako je ovaj običaj kadgod nigovan na salašima, nuz bunarsku vodu, cviće, šarena jaja i pomorandže, ovi entuzijsti su i u naselju „Bikovu” pokazali kako se čuva i niguje bunjevačka tradicija.

 

 


VIDEO PRILOG


FOTOGRAFIJE


 

 

 

Uskršnja čestitka pridsidnice NSBNM


 

Uskrs BNS

Sa virom u Boga, sa virom u život koji pobeđiva smrt, sa virom da je vično iznad prolaznog, želim Vam srićan i blagosloven Uskrs!