Društvo, kultura, umitnost

BAL ZA SVETU KATU

 


BAL ZA SVETU KATU

│ Ponediljak, 27.11.2023. │


Sveta Kata 001

U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra „Bajmak" održan je tradicionalni program – Bal za Svetu Katu. Prilika je to, kako ističe Branko Pokornić iz ovog BKC-a da se spoji više važni događaja u jednoj večeri.

Sveta Kata 005

Bajmačani se tako priključivaje proslavi nacionalnog praznika Bunjevaca – „25. novembra, Dana Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostali Slovena", slave Svetu Katu, al i koriste priliku da se malo opušte i provesele nakon završeni veliki sezonski poslova, a prija Adventa.

Sveta Kata 041

Na početku programa prisutne je pozdravio Ivan Lazić, pridsidnik BKC „Bajmak", dok su okupljene domaćine i njeve goste pozdravili i Tihomir Vrbanović, pridsidnik Izvršnog odbora Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, i Marko Marić, pomoćnik gradonačelnika Subatice.

 Sveta Kata 057

Nuz muziku tamburaškog ansamlba „Rujna zora", nuz podršku Tamare Babić, dobar pivčiji paprikaš i zanimljivu tombolu, veselje je trajalo, a domaćin nije zaboravio ni sve Kate, Katarine, Katice... prisutne u sali KPD „Jedinstvo-Ešeg" koje su darivane prigodnim poklonima.

N. S.

 


VIDEO PRILOG:


FOTOGRAFIJE


 

 

 

„MULTIKULTURALNOST I INTERKULTURALNOST U REPUBLIKI SRBIJI – DOBRE PRAKSE I IZAZOVI"

 


„MULTIKULTURALNOST I INTERKULTURALNOST U REPUBLIKI SRBIJI – DOBRE PRAKSE I IZAZOVI"

│ Nedilja, 19.11.2023. │


 

Povodom obilužavanja 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjeni nacija u Novom Sadu je, u zgradi Radio-televizije Vojvodine, održan društveni dijalog na temu „Multikulturalnost i interkulturalnost u Republiki Srbiji – dobre prakse i izazovi".

IMG 003

 Tom prilikom su se okupljenima obratili Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s virskim zajednicama. U ime domaćina, Radio-televizije Vojvodine, obratila se zaminica generalnog direktora Sanja Jašarević Kužić, koja je kazala kako taj medij svakodnevno emituje i proizvodi program na 16 manjinski jezika i da je dobar primer multikulturalnosti i interkulturalnosti.

IMG 001

Na skupu su divanili i savitnica podpridsidnika Vlade Republike Srbije i ministra kulture Alma Rizvanović, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija Dejan Parčetić, načelnik sektora u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Viktor Pal, pridsidnik Koordinacije nacionalni savita nacionalni manjina Dalibor Nakić i vršilac dužnosti šefa Kancelarije Savita Evrope u Beogradu Nadia Ćuk.

IMG 004IMG 002

Bunjevačku zajednicu su, nuz Dejana Parčetića, koji je i podpridsidnik NSBNM, pridstavljali i dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, te Aleksandar Bošnjak, pridsidnik Odbora za obavištavanje u NSBNM.

 

 


 

 

 

SLAMARSKO - SLIKARSKA IZLOŽBA

 


SLAMARSKO - SLIKARSKA IZLOŽBA

│ Srida, 15.11.2023. │


 

U galerijskom prostoru Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru svečano je otvorena izložba umitnički dila sa litošnje slamarsko - slikarske kolonije Bunjevačkog kola.

Izlozba 001

Na 26 slika nastali rukom slikara i slamara, zabilužene su umitničke impresije, osićaji i likovni izkazi kojima je osnovni motiv bio priroda i bački pejsaži al i urbani varoški motivi.

Izlozba 004

Prigodnim ričima, umitnike i goste je pozdravila podpridsidnica Bunjevačkog kola Aleksandra Medurić Kalčan a rič kritike i čast da izložbu otvori imo je književnik, likovni i pozorišni kritičar David Kecman Dako.

Izlozba 003

Kecman je istako vridnost i veličinu slamarski umitnica prije sveg zbog trodimenzionalnosti njevog umitničkog izkaza i motiva koje su, osim tradicionalni salaški, somborske slamarske pridstavile na svojim slikama a pri tom, misleć prije sveg na slike znameniti varoški crkava i zgrada urađeni u slamarskoj tehniki.

Postavka umitničkih slika sa kolonije Bunjevačkog kola u varoškoj biblioteki mož se vidit do kraja novembra miseca.

Projekat su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Grad Sombor.

R. P.

 


FOTOGRAFIJE