Blagoslov mladog žita


│ Četvrtak, 25.04.2024. │

Blagoslov mladog žita


 

U organizaciji Bunjevačkog nacionalnog savita, Centra za kulturu Bunjevaca, UG Bunjevačko kolo, BKC Čonoplja - Sombor i župe Svi Sveti, na čonopljanskoj Vodici je održana svečanost Blagoslova žita na dan Svetog Marka.

Foto 07

Svojim prusustvom svečanost su uveličali državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, Dejan Parčetić, podpridsidnik NSBNM Aleksandar Bošnjak, podpridsidnica UG Bunjevačko kolo Aleksandra Medurić Kalčan, pridsidnica BKC Sombor – Čonoplja, Kristina Knežević te brojni članovi udruženja i virnici Sombora, Čonoplje i Lemeša.

Foto 19

- Čast mi je i zadovoljstvo prisustvovati svetoj misi na Dan Svetog Marka kada bunjevačka nacionalna zajednica, a mi to u Republici Srbiji dobro znamo, počinje sa obeležavanjem svojih dužioničkih dana. Velika je čast bila videti ovde puno sveta, puno mladih ljudi, dakle tradicija i budućnost je osigurana za bunjevačku zajednicu. A u lepezi naše višenacionalne Srbije, bunjevačka zajednica čini jedan velik i lep cvet - izjavio je državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, Dejan Parčetić.

Pozivajuć se na svoju funkciju podpridsidnika NSBNM i pridsidnika UG „Bunjevačko kolo” Parčetić je dodo: „Moram istaći da sam veoma ponosan na sve ljude koji su došli danas a što je sigurno da stojimo čvrsto na svojim platformama, dakle, to je samo Bunjevac i ništa drugo!

Foto 15

Svečana procesija s mladima u bunjevačkim narodnim nošnjama krenila je put čonopljanske Vodice di je svečanu misu služio vlč. Laslo Hajdu. Na obližnjem žitnom polju obavljen je blagoslov žita po jedinstvenom starom običaju.

Foto 25

Radujemo se što smo i ove godine domaćini svečanosti na Dan Sv. Marka i što se okupilo vako puno svita jer je ovo godina u kojoj s radošću i ponosom obilužavamo našu desetu Dužijancu” istakla je pridsidnica BKC Sombor - Čonoplja, Kristina Knežević.

Ko što nas uče sveti spisi da ištemo i dobićemo, tako se i mi moleći zagovor Svetog Marka i zaštitu naši usiva, virujemo i nadamo zdravoj i bogatoj žetvi” poručio je vlč. Laslo Hajdu.

R. P.

 


FOTOGRAFIJE