Blagoslov žita na dan Svetog Marka


│ Četvrtak, 25.04.2024. │

Blagoslov žita na dan Svetog Marka


 

Kako je to i tradicija, na dan Svetog Marka, 25. aprila, izvršen je obred blagoslova žita, a to je ujedno i prva manifestacija u okviru obilužavanja nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance".

IMG 2842

Nakon svete mise u crkvi Marija majka Crkve u Šandoru, blagoslov žita i rodni žitni polja obavljen je na salašu Mirka Babičkovića, a žito je blagoslovio vlč. Nebojša Stipić.

IMG 2739

Slavimo Svetog Marka i običaj je da se na ovaj dan blagoslove žitarice, njive i polja, a taj običaj je nasto kad je Crkva tila zaminit određena paganska virovanja, nuz elemente u kojima je vidila štogod korisno. Sveti Marko je mučenik, a kaže se da je krv mučenika sime novi kršćana – blagoslovom polja se, dakle, blagosilja i narod Božiji – poručio je vlč. Stipić.

IMG 2922

Program je održan nuz saradnju Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine i Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca".

Radujemo se svi ovom prvom danu u okviru „Dužijance" dok čekamo krajnji, pripravljamo brojne manifestacije. Lane smo dosta putovali, išli na razna mista, a ove godine će bit drugačije – naglasila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM.

I naši životi su, kako je poručio vlč. Stipić, poput zrna koje triba proklijat i dat obilat rod, kroz dobra dila, čestit život i molitve.

N. S.

 


FOTOGRAFIJE