MONS. FERENC FAZEKAŠ ZAREĐEN ZA SUBATIČKOG BISKUPA

 


MONS. FERENC FAZEKAŠ ZAREĐEN ZA SUBATIČKOG BISKUPA

│ Nedilja, 12.11.2023. │


 

Kako je to i najavljeno, u subatu, 11. novembra, u Katedrali Svete Terezije Avilske u Subatici, održana je svečana misa na kojoj je mons. Ferenc Fazekaš zaređen za subatičkog biskupa.

IMG 030

Čin zaređenja obavio je mons. dr Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i metropolit, nuz podršku mons. dr Balaža Babela, kalačko-kečkemetskog nadbiskupa i metropolita, i mons. dr Vlade Košića, sisačkog biskupa.

IMG 021

Svečanoj misi prisustvovo je i apostolski nuncij u Srbiji, mons. Santo Roko Ganđemi, koji je pročito apostolski nalog, dok je u svojoj propovidi mons. Kutleša istako kako je dar biskupstva neopoziv, te je i naglasio: „Oluja će i nevolja koje prite virnima bit, al oni neka u Tvojoj blizini i u Tvojim ričima uvik nalaze utihu i ispravan sud..."

IMG 025

Na kraju svečane mise biskup Ferenc Fazekaš je imo samo riči zafale: „Fala i slava dragom Bogu, koji me je uvik svojom ljubavlju pratio kroz cili moj život. Fala mu za život, za milost vire i što je svojeg vridnog slugu pozvo za svojeg saradnika. Fala mojim dragim roditeljima koji su me odranili u kršćanskoj viri. Fala svima onima koji su mi na bilo koji način pomogli u mom životnom putu i svećeničkoj službi. Fala našem Svetom ocu Papi Franji, na njeogovm povirenju što me je imenovo za subatičkog biskupa..."

IMG 002

Svečanoj misi prisustvovalo je još trideset biskupa iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije..., velik broj svećenika, pridstavnici vlasti Srbije na svim nivoima, diplomatski pridstavnici Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Nemačke, pridstavnci drugi tradicionalni crkava, te pridstavnici nacionalni savita nacionalni manjina Mađara, Bunjevaca, Hrvata, Slovaka i Nemaca, a NSBNM pridstavljala je pridsidnica dr Suzana Kujundžić Ostojić.

N. S.

 


FOTOGRAFIJE