MONS. FERENC FAZEKAŠ IMENOVAN ZA SUBATIČKOG BISKUPA

 


MONS. FERENC FAZEKAŠ IMENOVAN ZA SUBATIČKOG BISKUPA

│ Nedilja, 08.10.2023. │ Izvor: Subatička biskupija │


 

Apostolski nuncij u Republiki Srbiji, mons. Santo Rocco Gangemi, objavio je 7. oktobra 2023. godine, sveštenstvu i pridstavnicima medija, okupljenima u kapelici Biskupijskog malog simeništa „Paulinum" u Subatici, da je mons. Ferenc Fazekaš imenovan za novog subatičkog biskupa.

Foto 002
Foto: Atila Kovač / Subatička biskupija

 

Na početku tog svečanog čina, koji je započo tačno u podne, nuncij Gangemi je prudvodio molitvu Anđeo Gospodnji, pa se obratio prisutnima. On je okupljene podsitio da je Subatička biskupija 26. avgusta 2022. godine, preminućom biskupa mons. Slavka Večerina, ostala brez svoga natpastira, pa je Zbor savitnika izabrao mons. Ferenca Fazekaša, dotadašnjeg generalnog vikara, za dijecezanskog upravitelja, koji je sve dosad bio na čelu Biskupije. Imajuć u vidu potribu da se Subatičkoj biskupiji dodili nov natpastir, papa Franjo je imenovo mons. Ferenca Fazekaša za novog subatičkog biskupa. Nuncij Gangemi je pozvo sveštenstvo i virnike nek s ljubavlju prihvate novog biskupa, a mons. Fazekašu je poručio: „S tobom i s cilom lokalnom Crkvom, koja hodočasti prostranstvima Subatičke biskupije, zafaljivam 'Vičnom Pastiru i Biskupu duša naši', koji trajno brine za svoje stado i izlazi u susrit potribama svoje dice. Od danas poviravam tvoju službu zagovoru Blažene Divice Marije. Nek ti ona uvik iskaziva svoju majčinsku blizinu i pomoć."

Foto 001
Foto: Atila Kovač / Subatička biskupija

 

Zatim se okupljenima obratio imenovani biskup, mons. Fazekaš. On je prvo zamolio nuncija da papi Franji prinese njegovu ličnu zafalnost, ko i zafalnost cile Subatičke biskupije, pa je obećo virnost i sinovsku poslušnost prema Petru naši dana. Svoje obraćanje on je zaključio ričima: „Sve Vas molim, molite se za mene i za našu biskupiju, da tako svi mi zajedno budemo zaista virni svidoci naše kršćanske vire i radosne visti, koju nam je doneo Isus Hrist, jedini Spasitelj svita".