DUŽIJANCA U ČONOPLJI

 


DUŽIJANCA U ČONOPLJI

│ Nedilja, 06.08.2023. │


 

U nedilju, 06. avgusta, u Čonoplji je održana završna žetelačka svečanost bunjevačke Dužijance.

Conoplja014

U organizaciji BKC Sombor-Čonoplja, svečanost je započela okupljanjom mladi u svečanim bunjevačkim nošnjama koji su na fijakerima paradno prošli čonopljanskim sokacima do kuće bandašice Viktorije Beretić. Familija Beretića, ko pravi domaćini, s radošću su dočekali i ugostili risare a potom su na fijakerima prošli selom do crve Svi Sveti di je odžana Sveta misa Zafalnica koju je pridvodio vlč. Laslo Hajdu.

Conoplja006

Po običaju, na misi je blagoslovljen kruv od novog brašna, kruna i vinac od žitnog klasja koje su poneli bandaški par Goran Fratrić iz Bunjevačkog kola u Somboru i Čonopljanka, Viktorija Beretić.

Conoplja016

Risarima su se, u crkvi pridružili brojni Čonopljani i gosti iz Subatice, Lemeša, Sombora i Bajmoka, a svojim dolaskom slavlje su uveličali pridsidnica NSBNM dr Suzana Kujundžić Ostojić, Tihomir Vrbanović, Nikola Babić rođeni Čonopljanac i prvi pridsidnik NSBNM, Slavica Saulić, Nikola Žuljević, Antun Fratrić - članovi novog saziva nacionalnog savita.

Conoplja020

Prid crkvom je, po čonopljanskom bunjevačkom običaju, za sve virnike pripravljeno posluženje i odigrano Bandašicino kolo a blagoslovljen kruv pridat je pridsidnici NSBNM dr Suzani Kujundžić Ostojić i Nikoli Babiću.

Nuz „Oče naš“ i posebnu zafalnost za dobru žetvu i bogat rod, za risare i goste je pripravljen svečani ručak i veselje nuz varoške tamburaše „Đuvegije“.

R. P.

 


VIDEO PRILOG


FOTO: Srđan Ačanski