ODRŽAN JE RIS - TRADICIONALNO KOŠENJE ŽITA NA MALOM PALIĆU

 


ODRŽAN JE RIS - TRADICIONALNO KOŠENJE ŽITA NA MALOM PALIĆU

│ Nedilja, 02.07.2023. │


 

Program obilužavanja jednog od nacionalni praznika Bunjevaca „Dana Dužijance 2023“ i dvadeset godina postojanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine obuhvatio je i program održavanje risa - tradicionalno košenje žita, koje je održano u subatu, 1. jula na salašu Slavice i Mirka Babičkovića, u organizaciji UK „Centra za kulturu Bunjevaca“.

IMG 2837

Ris je urađen na njivi Josipa Babičkovića. Med prisutnim zvanicama su bili gradonačelnik Varoši Subatice, Stevan Bakić i Srđan Samardžić, član varoškog veća zaduženog za privredu, dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica BNS, Antuš Romić, pridsidnik Odbora kulturu BNS ko i pridstavnici bunjevački institucija i udruženja i pridstavnici medija.

IMG 2057

Zvanični dio ove manifestacije je počo svečanim obraćenjem pridsidnice BNS dr Suzane Kujundžić Ostojić i gradonačenika Varoši Subatice Stevana Bakića koji je istako značaj održavanja risa kod Bunjevaca i šta on pristavlja za narod koji na ovim prostorima oduvik živi.

IMG 2306

Nakon završenog svečanog dila programa se krenilo na njivu, di je otpočo ris na način kako se to kadgod radilo kod Bunjevaca, kako se kosilo, rukovetalo i sadivalo žito a oganizovan je i risarski ručak koji je bio sastavni dio ovog običaja na ris, a o tom je vodio računa Grgo Pećarić bandaš ovogodišnjeg bunjevačkog risa.

IMG 2746

Dica KUD "Aleksandrovo" iz Subatice bila su takođe učesnici risa koja su nosili kanice sa vodom i košar sa risarskim ručkom i perlicama koje su kitile učesnike nakon završenog risa.

IMG 2917

Po završenom risu risari su se vratili na salaš di su pridali žitni vinac za odrađeni poso domaćinu i di se odrigralo svečano risarsko kolo. Gostima i svim prisutnima je bio organizovan svečani ručak uz muziku. U poslipodnivnim satima bilo je organizovano takmičenje u tradicionalnim vištinama: vučenje štrangom, skakanje u džakovima i brzom idenju lubenice.

T. B.

 


VIDEO PRILOG


FOTOGRAFIJE