U MALOJ BOSNI ODRŽANO TRADICIONALNO PRISKAKANJE VATRE NA SVETOG IVANA CVITNJAKA

 


U MALOJ BOSNI ODRŽANO TRADICIONALNO PRISKAKANJE VATRE NA SVETOG IVANA CVITNJAKA

│ Ponediljak, 26.06.2023. │


 

Već dugi niz godina tradicionalno u organizaciji UG „Bunjevačka vila” iz Male Bosne u subatu, 24. juna, održan je običaj piskakanja vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka, di je ovo jedna u nizu manifestacija u okviru obilužavanja jednog od bunjevački nacionalni praznika  „Dan Dužinace 2023” i dvadeset godina postojanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

IMG 9644

Dan kad je Sunce najviše, kad su noći najkraće a dani najduži po katoličkom kalendaru je dan rođenja Sv. Ivana Krstitelja.

Vatra ko jedan od četri najbitnija elemenata života, ljudi su je zdravo poštivali i davali joj velik značaj u svojim običajima. Kadgod su Ivanjske vatre gorile na sve strane pa je izdaleka izgledalo ko da je kogod zapalio put. Čak i oni koji nisu bili vridni el imali volju da priskaču vatru, dolazili su gledat u nju s strahopoštivanjem. Pa još kad se na staru vatru doda kuružnje i ona odjedared bukne! To je bio doživljaj koji su svi volili.

IMG 9475

Za tu priliku su divojke isplele vince od poljskog, el od čistog ivanjskog cvića. Te vince su mećale na glavu. Okupljanje za priskakanje vatre je bio povod momcima i curama za druženje. Neritko je bilo tamburaša, frulaša i gajdaša. Te se veče do kasno zavšavalo s pismom i igrom oko one vatre koja je gorila najduže a pisma se nadaleko čula.

IMG 9520

Da bi se sačuvali ovi stari bunjevački običaji članovi UG „Bunjevačka vila” iz Male Bosne su se potrudili da se sve prikaže kako se to kadgod radilo i da dica, mladi i stariji nauče štogod i naravno da se podsite kako je to kadgod bilo.

IMG 9570

Med prisutnim zvanica bili su Marko Marić isprid kabineta gradonačelnika Varoši Subatice, Tihomir Vrbanović, pridsidnik IO BNS, Vince Stantić, pridsidnik savita MZ Mala Bosna ko i pridstavnici bunjevački ustanova i udruženja.

IMG 9640

U programu priskakanje vatre učesvovala su dica KUD–a „Aleksandrovo” i KUDŽ „Bratstvo” iz Subatice. Svim prisutnima podiljene su brošure vezane za običaj na Svetog Ivana Cvitnjaka a nakon priskakanja vatre organizovana je igranka u Domu kulture u Maloj Bosni.

Ovaj projekat je podržan od strane Bunjevačkog nacionalnog savita, UK „Centar za kulturu Bunjevaca” i Varoši Subatice.

T. B.

 


FOTOGRAFIJE