SIĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

 


SIĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

│Foto: Nikola Tumbas │ Ponediljak, 19.06.2023. │


IMG-1

U petak, 16. juna, polaganjom vinaca na spomenik stradalim Jevrejima kod kadgodašnjeg geta, na Trgu jevrejski žrtava, komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjom vinaca na spomenik žrtvama Holokausta, obilužena je 79. godišnjica deportacije subatički Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i „fabrike smrti“ širom Evrope.

IMG-5

Vinac na spomenik stradalim Jevrejima u ime varoši Subatice položili su gradonačelnik Stevan Bakić i zaminik gradonačelnika Imre Kern, a u ime Skupštine varoši Subatice, pridsidnik Skupštine grada dr Balint Pastor.

Gradonačelnik Bakić je, obraćajuć se prisutnima u subatičkoj Sinagogi, podsitio da su monstruoznim nacističkim projektom nazvanim „Konačno rešenje jevrejskog pitanja“ koji nije imo sebi ravnog ni u najmračnijim razdobljima svitske istorije, Jevreji bili osuđeni na potpuno fizičko uništenje.

IMG-4

Pridsidnik Skupštine varoši Subatice i pridsidnik Upravnog odbora Fondacije „Subatička Sinagoga“ dr Balint Pastor je kazo da se počinjena zlodila nikad ne mogu ispravit, pa čak ni ublažit. Za to ne postoje opravdanja, nit ona vrimenom mogu izblidit.

IMG-3

U ime Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine komemorativnom skupu je prisustvovo Tihomir Vrbanović, pridsidnik Izvršnog odbora NSBNM.