ISTORIJSKA TRIBINA POSVEĆENA BUNJEVAČKOM KAPETANU LUKI SUČIĆU

 


ISTORIJSKA TRIBINA POSVEĆENA BUNJEVAČKOM KAPETANU LUKI SUČIĆU

│ Četvrtak, 15.06.2023. │


 

U okviru obilužavanja jednog od bunjevački nacionalni praznika „Dana Dužijance 2023“ u sridu, 14. juna, organizovano je pridavanje o znamenitom Bunjevcu, ratniku i subatičkom kapetanu LUKI SUČIĆU „PRILOG BUNJEVAČKOJ ISTORIJI - BIOGRAFIJA KAPETANA LUKE SUČIĆA” u organizaciji BEIC „Ambrozije Šarčević” u prostorijama Bunjevačke matice. Pridavač na ovoj manifestaciji je bio poznat somborski istoričar i publicista Milan Stepanović koji je divanio o značaju lika i dila kapetana Luke Sučića.

IMG 8238

- Za svaki narod je izuzetno važno da pozna i istraživa svoju istoriju, brez istorije nema ovog danas, a još manje ima onog sutra. Za istoriju se kaže od vajkada da je učiteljica života. Večeras i u nikim pridavanjima u budućnosti, virujemo da ćemo dosta tog uvidet di smo pogrišili i kako tribamo da ieđmo dalje – istakla je na samom početku programa pridsidnica BNS dr Suzana Kujundžić Ostojić.

IMG 8257

„Kapetan Luka Sućić poteko je iz plemenite familije Sučić iz livanjskog kraja. Matija Pavao Sučić navodi da je rođen u Albani u Bosni oko 1648. godine što je u stvari Bila (lat. alba = bela) kod Livna. Jedan je od pridvodnika Bunjevaca u seobi u Ugarsku. Pridvodio je Bunjevce u borbama protiv Turaka u Bačkoj 1687—1688. godine. Istako se u bitki kod Sente 1697. godine. Za zasluge u ratu protiv Turaka dobio je od cara Leopolda I potvrdu plemstva svoje familje 1690. godine. Bačka županija mu je potvrdila plemstvo 1718. godine“.

Realizaciju projekta podržo je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku dilatnost.

T. B.

 


VIDEO PRILOG

FOTOGRAFIJE