In memoriam - Stevan Nemet

 


In memoriam

STEVAN NEMET

(1956 - 2023)

 

U Subatici je posli duže i teške bolesti preminio Stevan Nemet, dugogodišnji aktivista u radu u bunjevačkoj zajednici.

Stevan Nemet

Nakon završetka sridnje grafičke škule radio je u „Birografiki“, a nakon petnaestak godina u rada u ovoj oblasti završava za tehničara vuče, zapošljava se u „Železnici“, otkaleg i odlazi u penziju. Uporedo se bavio i muzikom, od svoje desete godine, ko učenik profesora Lazara Malagurskog, te je i na taj način dao doprinos radu u bunjevačkoj zajednici.

Nakon konstituisanja Bunjevačkog nacionalnog savita 2003. godine izabran je za pridsidnika Odbora za informisanje. U to vrime na Radio-televiziji Vojvodine pokrenuta je emisija „Spektar“; a otpočelo je i osnivanje „Bunjevačkog informativnog centra“. Pokrenuta je i radio emisija „Bunjevačka rič“, a za urednika emisije upravo je imenovan Nemet.

Bavili smo se običajima, tradicijom, kulturom Bunjevaca, istorijom, znamenitim ličnostima, divanili smo o dešavanjima u zajednici, a najvažnije je bilo da oživimo bunjevački jezik – divanio je Nemet za „Bunjevačke novine“ čiji je bio urednik u jednom kraćem periodu.

Nije Nemet zapostavio ni svoju struku, radio je i pripremu za štampu više izdanja, a najduže se zadržo ko tehnički urednik „Bunjevačkog kalendara“.

Nemet je bio jedan od osnivača Bunjevačko-šokačke stranke 1991. godine, Bunjevačkog kulturnog centra 1992. godine, a potom i obnoviteljske Bunjevačke matice. Bio je med elektorima na elektorskoj skupštini Bunjevaca, a potom i jedan od članova Nacionalnog savita.

Za svoj doprinos radu u u zajednici Stevan Nemet je 2018. godine dobio priznanje „Kalor Milodanović“, za oblast informisanja.

 

Stevan Nemet je saranjen u utorak, 28. marta, na Bajskom groblju u Subatici.