ODRŽAN BUNJEVAČKI RIS

 


ODRŽAN BUNJEVAČKI RIS

│ Izvor: BMC │ Nedilja, 03.07.2022. │


 

U okviru programa obilužavanja jednog od nacionalni praznika Bunjevaca „Dana Dužijance 2022“, održan je tradicionalan bunjevački ris u subatu 2. jula, na salašu Slavice i Mirka Babičkovića, a u organizaciji UK „Centra za kulturu Bunjevaca“. Ris je urađen na njivi Ane i Stipana Brajkova.

IMG 0650

Med prisutnim zvanicama su bili gradonačelnik Varoši Subatice, Stevan Bakić, Bojan Šoralov, načelnik severnobačkog okruga, pomoćnik gradonačelnika zadužen za komunalne dilatnosti i javna preduzeća Marko Marić, Srđan Samardžić, član varoškog veća zaduženog za privredu, Milanka Kostić, član varoškog veća zadužena za kulturu i obrazovanje, Veljko Vojnić i Nikola Babić, podpridsidnici BNS, Boris Bajić, direktor NIU BIC-a, Mirko Bajić, direktor BMC, pridstavnici bunjevački institucija i udruženja ko i pridstavnici medija.

IMG 9978

Zvanični dio ove manifestacije je počo svečanim obraćanjem gradonačelnika Varoši Subatice gosp. Stevana Bakića koji je istako značaj održavanja risa kod Bunjevaca i šta on pridstavlja za narod koji na ovim prostorima živi četri vika.

IMG 9966

Potom se prisutnima obratio i Veljko Vojnić, podpridsidnik BNS koji je takođe istako značaj organizovanja ovake manifestacije.

Nakon završenog svečanog dila programa se krenilo na njivu, di je otpočo ris na način kako se to kadgod kod Bunjevaca radilo, kako se kosilo, rukovetalo i sadivalo žito i kako je kadgod izgledo risarski ručak.

IMG 0368

Po završenom risu gostima i svim prisutnima je bio organizovan svečani ručak uz muziku, di su podiljene zafalnice svim učesnicima risa ko i gostima programa.

IMG 0840

U poslipodnivnim satima bilo je organizovano takmičenje u tradicionalnim vištinama: pucanje bičom, vučenje štrangom, skakanje u džakovima i brzom idenju lubenice. Pobidničkim ekipama i pojedincima bile su podiljene prigodne nagrade.

IMG 0952

Organizaciju ove manifestacije su pomogli: Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijati APV, Varoš Subatice, Bunjevački nacionalni savit i NIU „Bunjevački informativni centar“.

T. B.

 


VIDEO PRILOG: BMC


ALBUM 1

ALBUM 2

ALBUM 3

ALBUM 4