BUNJEVCI OBILUŽILI NACIONALNI PRAZNIK – „DAN DUŽIJANCE"

 


BUNJEVCI OBILUŽILI NACIONALNI PRAZNIK – „DAN DUŽIJANCE"

│ Srida, 16.08.2023. │


IMG 0141

U bunjevačkoj zajednici je u utorak, 15. avgusta, održano svečano obilužavanje nacionalnog praznika – „Dana Dužijance", kako je to i običaj, na dan Velike Gospojine. Centralna proslava je u stvari najsvečaniji čin višemisečnog angažmana, a u okviru nje je prvo blagoslovljen kruv od novog žita, a potom je on pridat pridsidnici Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine dr Suzani Kujundžić Ostojić, odnosno Stevanu Bakiću, gradonačelniku Subatice.

IMG 9772

Misa zafalnica na kojoj je vlč. Nebojša Stipić blagoslovio kruv održana je u Crkvi Uzvišenja Svetog Križa, a kruv od novog žita u crkvu je unela bandašica Nina Kujundžić, u pratnji bandaša Nikole Skenderovića.

Na „Dužijanci", kad se zafaljivamo Bogu na svakom klasu, svidoci smo i vrimenski nepogoda, koje odražavaje i stanje našeg svita. No, brez obzira na to, žito je izraslo, donelo obilat rod i za to smo zafalni Bogu. Neka bude poruka kako u vrime veliki izazova činimo i velika dila. Ako smo virujući, ovo će bit samo prilike, a neprilike ćemo smatrat izazovima sa kojima se suočavamo – poručio je, izmed ostalog, vlč. Stipić.

IMG 0137

Bandašica Nina Kujundžić je, u prisustvu brojni zvanica, al i žitelja Subatice i njevi gostivi, pridala kruv od novog žita pridsidnici NSBNM dr Suzani Kujundžić Ostojić.

IMG 0254

Vidim kako se svi naši Bunjevci raduju „Dužijanci", a kad bi rangirali sve ono što se dešava cile godine, posli Božića bi oma sigurno bila „Dužijanca". Pripravljali smo se i radili, kroz nacionalni praznik je održano više od dvadeset manifestacija – kazala je dr Kujundžić Ostojić, te je najavila i kako će proslava nacionalnog praznika bit nastavljena kroz „Dužijancu" u Novom Sadu, te, po prvi put, „Dužijancu" u Beogradu.

IMG 0106

Broj okupljeni pokaziva koliko nam je važna „Dužijanca", koliko se oko nje vikovima okupljamo. I kroz te vikove tušta pamtimo, al ritko ovaka dobra koju smo dobili u protekli par godina i veliko fala našem gradonačelniku i Subatici, veliko fala AP Vojvodini i veliko fala Republiki Srbiji u kojoj živimo.

IMG 0163

Sve što imamo i sve što volimo, još je veće ako dilimo s drugima, bile su riči nuz koje je kruv pridat Stevanu Bakiću, gradonačelniku Subatice.

„Dužijanca" je velika svetkovina na kraju žetve – nastala u salašarskim porodicama ovdašnje vridne i marljive čeljadi koja su, radeć težak paorski poso na njivi, nastojala obavit ga što je moguće bolje, kako bi njev trud bio nagrađen dobrim rodom. Kako nisu mogli uticat na vrime, često su se molili Bogu i okrećali glavu ka nebu, kako bi ga umilostivili, kako bi im pomogo sačuvat rod i obezbidit kruv za svoju porodicu. Poznato je i da poštovanje kruva kod Bunjevaca počiva na prvoj molitvi koju nauče, al da se primenjiva ne samo u molitvi, već i mnogim drugim životnim prilikama. Tisnu povezanost običaja i vire uvidio je Blaško Rajić, župnik Crkve Svetog Roka, u Subotici, koji je 1911. godine obilužavanje porodične, salašarske dužijance prino pod svodove crkve – kazo je Bakić izmed ostalog i dodo:

Varoš Subatica je tokom protekle tri godine zaista tušta uradila na očuvanju kulture, običaja i tradicije Bunjevaca. Ponosan sam na činjenicu da su bunjevački jezik i pismo, nuz srpski, mađarski i hrvatski, početkom maja 2021. godine ušli u ravnopravnu službenu upotribu na teritoriji naše varoši. Za Subaticu, u kojoj se niguje bogat spektar različitosti, mož se kazat kako se različitost vridnuje ko pridnost, a ne ko štogod što nas dili i razdvaja i upravo ta naša posebnost pridstavlja polugu zajedništva i prosperiteta Subatice.

IMG 0452

Med brojnim zvanicama i gostima pored gradonačelnika Varoši Subatice, Stevana Bakića bili su prisutni i Dejan Parčetić, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Árpád Fremond, pridsidnik mađarskog nacionalnog savita, Srđan Samardžić, član varoškog veća zaduženog za oblast privrede, Marko Marić, pomoćnik gradonačelnika Varoši Subatice, Milanka Kostić, članica varoškog veća zadužena za kulturu i obrazovanje.

U kulturno-umitničkom dilu programa učestvovali su Kulturno-umitničko društvo „Aleksandrovo", Kulturno-umitničko društvo železničara „Bratstvo", Folklorni ansambl „Vila" Novi Sad, Umitničko udruženje talenata „Talentum", Pivačka grupa Odsika za tradicionalno pivanje pri Muzičkoj škuli u Subatici, Društvo za očuvanje i nigovanje kulture i tradicije „Prelo", Čurug, a nuz muziku tamuraškog ansambla „Rujna zora", proslava „Dužijance" je bila kompletnija nuz „Bandašicino kolo".

 

 


VIDEO PRILOZI

 

 


SVETA MISA

DOČEK GOSTIJU

POVORKA

KULTURNO-UMITNIČKI PROGRAM

BANDAŠICINO KOLO