NAJAVA BUNJEVAČKI DUŽIJANCI U SUBATICI, NOVOM SADU I BEOGRADU

 


ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

NAJAVA BUNJEVAČKI DUŽIJANCI U SUBATICI, NOVOM SADU I BEOGRADU

│ Srida, 09.08.2023. │


 

Konferencija za novinare na temu „Najava Bunjevačke Dužijance u Subatici, Novom Sadu i Beogradu“ održana je u sridu, 9. avgusta, na Otvorenom univerzitetu u Subatici.

Na ovoj konferenciji divanili su: dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica BNS, Veljko Vojnić, zaminik pridsidnice BNS, Antuš Romić, pridsidnik Odbora za kulturu BNS i Slavica Saulić, članica Izvršnog odbora BNS. Oni su izneli detaljan program obilužavanja ovogodišnje Bunjevačke Dužijance u Subatici, Novom Sadu i Beogradu u organizaciji UK „Centar za kulturu Bunjevaca“, koji se vezuje i za obilužavanje dvadeset godina postojanja Bunjevačkog nacionalnog savita.

Duzijanca 2

- Mi danas imamo lip i važan zadatak da najavimo Bunjevačku Dužijancu koja će se održat u utorak 15. avgusta na Veliku Gospojinu. Ovaj naš stari bunjevački običaj je bunjevačka nacionalna zajednica odabrala da bude jedan od naši bunjevački nacionalni praznika. U povodu obilužavanja dvadeset godina postojanja BNS ove godine našu Dužijancu slavimo i u Novom Sadu i prvi put u Beogradu – kazala je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica BNS.

Da bi se svečanost Bunjevačke Dužijance proslavila nema ništa bez kruva – somuna tako da u ponediljak, 14. avgusta u 19 sati bit će održana izložba najlipšeg kruva i izložba arheološki predmeta „Od njive do kruva“ – Vojvođanski muzej Novi Sad u Vestibilu Varoške kuće u Subatici.

- Pozivamo sve naše domaćice pa i muškarce koji su vični pravljenju kruva – somuna da se prijave i učestvuju u ovom izboru – istakla je Slavica Saulić, članica Izvršnog odbora BNS.

Duzijanca 1

Svečani program obilužavanja „Dana Dužijance 2023“ u Subatici započinje misom Zafalnicom u crkvi „Uzvišenja svetog križa“ u 18 sati, a potom ko i svake godine započinje okupljanjem učesnika povorke isprid Bunjevačke matice, potom se prolazi kroz sam centar Varoši Subatice kroz mali Korzo pa do spomenika popa Blaška Rajića, di se polaže vinac da bi se povorka sa bandašom i bandašicom vratila u sam centar na svečanu binu, di svečani program počinje u 20 sati.

- Ove godine obogatili smo program sa učesnicima našeg svečanog programa koji nam dolaze iz Novog Sada i Čuruga. U ovogodišnjem kulturno-umitničkom programu učestvovaće: KUDŽ „Bratstvo“ Subatica, KUD „Aleksandrovo“, Talentum – Subotica, folklorni ansambl „Vila“ Novi Sad, KUD „Prelo“ – Čurug, etno pivačka grupa iz Muzičke škule – Subatica i tamburaški orkestar „Rujna zora“ – istako je Antuš Romić, pridsidnik Odbora za kulturu BNS.

 

Program obilužavanja "Dana Dužijance 2023", 15. avgusta 2023. godine u Subatici:

19:30 sati Okupljanje učesnika u programu isprid Bunjevačke matice - Korzo br. 8

19:40 sati Svečani defile učesnika centrom Grada Subatice

19:50 sati Polaganje cvića na bistu Blaška Rajića

20:00 sati Svečani program na centralnom trgu u Subatici

21:30 sati Bandašicino kolo na centralnom trgu u Subatici

 

U petak 18. avgusta će bit održan takođe svečani program obilužavanja Bunjevačke Dužijance u Novom Sadu di će svečano okupljanje bit na Trgu Svetozara Miletića u 19 sati, a svečani program će bit održan u prostoru Katoličke porte sa KUDŽ „Bratstvom“ Subatica, KUD „Aleksandrovo“, folklornim ansamblom „Vila“ Novi Sad i Ravangradom iz Sombora sa tamburaškim orkestrom iz Novog Sada.

 

Završna svečanost ovogodišnje Bunjevačke Dužijance bit će održana u Beogradu u nedilju, 20. avgusta di će takođe nastupiti folklorni ansambli koji su učesnici bunjevački Dužijanci u Subatici i Novom Sadu. Program svečanosti obilužavanja počinje u 19 sati povorkom kroz Knez Mihajlovu ulicu a svečana pridaja kruva će bit na bini koja će bit kod spomenika Knezu Mihajlu u Beogradu.

 

 


PLAKATI