NAJAVLJENA CENTRALNA MANIFESTACIJA U OKVIRU OBILUŽAVANJA NACIONALNOG PRAZNIKA BUNJEVACA

 


NAJAVLJENA CENTRALNA MANIFESTACIJA U OKVIRU OBILUŽAVANJA NACIONALNOG PRAZNIKA BUNJEVACA

DAN DUŽIJANCE – 15. AVGUSTA

 


 

Centralna manifestacija nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance" biće održana u ponediljak, 15. avgusta, kako je to u bunjevačkoj zajednici i običaj – na Veliku Gospojinu.

IMG 9326

Divaneć na konferenciji za štampu ovim povodom, dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, podvukla je kako je ovo najveća manifestacija koja se u bunjevačkoj zajednici organizuje.

IMG 9352

Obilužavanje nacionalnog praznika počelo je još na Svetog Marka, posvećenjom žitni polja, a od tog trenutka je već održano šesnajst manifestacija vezani za „Dužijancu". I do 15. avgusta će bit dešavanja, u sridu, 10. avgusta je izložba slika u „Bunjevačkoj matici", program pripravljamo i za 14. avgust, a 15. avgusta, u ponediljak, je centralno dešavanje – divani dr Kujundžić Ostojić, pa nastavlja:

„Dužijancu" smo koncipirali tako da ona bude poklon ciloj varoši, svim Subatičanima. Veći dio programa će bit posvećen bunjevačkoj zajednici, al i svima onima koji su nas podržali tokom uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotribu. Taj proces je trajo dugo, nije bio lak neg iscpljujuć i naporan, al je sve prošlo kako triba. Zato i „Dužijancu" posvećivamo tom trenutku i svim naši varoščanima i gostima koje pozivam na svečani program na trgu. Ovo je naš stari običaj, doneli smo ga sa prostora di smo kadgod živili i ode ga nigujemo već više od četri vika.

IMG 9367

Program u ponediljak, 15. avgusta, kreće od 19:30, kad je okupljanje isprid Bunjevačke matice na Korzou, potom kreće povorka kroz centar Subatice, biće odata počast i Blašku Rajiću, a program na bini kreće od 20 sati.

Učestvuju Kulturno umitničko društvo „Aleksandrovo", Kulturno umitničko društvo železničara „Bratstvo", Omladinsko kulturno umitničko društvo „Mladost", Umitničko udruženje talenata „Talentum", Udruženje Nemaca „Maria Theresiopolis", svi će oni biti u povorki, a i pridstaviće se sa svojim tačkama na bini. Biće nam gost i gajdaš Maksim Mudrinić koji će izvest i „Gajdaško kolo". Po završetku programa počima „Bandašicino kolo", povešće ga mladi u bunjevačkoj nošnji, a onda se nastavlja nuz učešće svi prisutni... – divani Antuš Romić, podpridsidnik Odbora za kulturu u Nacionalnom savitu bunjevačke nacionalne manjine, pa nastavlja:

Program pripravljamo i dan prija, u subotu, 14. avgusta, u Vestibilu Varoške kuće. Biće pripravljena izložba „Od njive do kruva", sa prikazom stari alata i oruđa, biraće se najlipši somun od brašna od novog žita, očekivamo učešće dvadesetak izlagača, a biće svečano pridstavljeni bandaš i bandašica ovogodišnje „Dužijance" koji dolaze iz KUDŽ „Bratstvo".

IMG 9386

Prema ričima Tamare Babić, članice Odbora za kulturu u NSBNM, prateći muzički program će bit zanimljiv.

Čast nam je da u okviru muzičkog dila programa nastupi poznati tekstopisac i vokali izvođač Milan Prunić, poznat po pismama „Dobro jutru, Vojvodino", „Zavijan je put za salaš moj", ... Zanimljivo, ovo će bit prvi put da nastupa u centru Subatice. Pridstaviće se i gosti iz Nemačkog udruženja „Maria Theresiopolis" i drugi... Sve u svemu, biće zanimljiv program i svi gosti su nam dobrodošli – dodala je Tamara Babić na kraju, nuz još jedan poziv svima da isprate program „Dužijance", nacionalnog praznika Bunjevaca.

N. S.