│ Izvor: SBB │ Utorak, 24.05.2022. │

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA


 

 

SBB logoHrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) od Srbije traži, izmed ostalog, da ne dozvoli da „bunjevački govor“ bude u službenoj upotribi u Subatici. Ovakav zahtiv je potpuno besmislen, i jedino se može razumiti ko licemeran stav i ko akt mržnje, što ne bi tribalo da je svojstveno takvoj instituciji ko što je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, s obzirom da „bunjevački govor“ nije, niti je ikada bio, u službenoj upotribi u Subatici.

 

U Subatici je u službenoj upotribi BUNJEVAČKI JEZIK, kao maternji jezik bunjevačke nacionalne manjine, jednako kao što je u službenoj upotribi i HRVATSKI JEZIK, kao maternji jezik hrvatske nacionalne manjine, i MAĐARSKI JEZIK kao maternji jezik mađarske nacionalne manjine.

 

Uzgred, kada bi se, kao što traži Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, u potpunosti, izjednačila prava Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj u pogledu službenosti jezika, nikada hrvatski jezik ne bi bio službeni jezik u Subatici, jer u Subatici živi samo 10% Hrvata, a nigde u Hrvatskoj gde živi 10% Srba, srpski jezik nije u službenoj upotribi.

 

 

Mirko Bajić, pridsidnik Saveza bačkih Bunjevaca

Subatica, 24. maj 2022. godine