10. godina Saveza bačkih Bunjevaca

Izvor: Bunjevački Media Centar       Petak, 02.06.2017. 12:45

IMG 9882

Zakon o političkim strankama u Republiki Srbiji definiše da se politički interesi i ciljovi nacionalni manjina mogu ostvarivati formiranjem politički stranaka sa nacionalnim pridznakom, pod uslovima kako Zakon definiše.

Savez Bačkih Bunjevaca je, kao stranka bunjevačke nacionalne manjine, osnovana u maju 2007.

U trenutku osnivanja nije postojala ni jedna aktivna politička stranka sa bunjevačkim nacionalnim pridznakom, i sama ta činjenica definisala je potribu da se politički interes bunjevačke nacionalne zajednice definiše na način kako je to neophodno u demokratskom sistemu i potribi da se ostvare interesi koje bunjevačka zajednica ima ko i svaka druga nacionalna zajednica u Srbiji.

Osnovni cilj u političkom programu SBB bio je, i jeste i danas, borba za očuvanje nacionalnog identiteta i ostvarivanje prava koja pripadnici bunjevačke zajednice imaju kao i svi drugi građani. To se ne odnosi samo na isključivo teren politike, nego uopšte u društvenim odnosima u državi u kojoj živimo.

Možemo sa pravom konstatovati da je SBB u periodu deset godina rada postigao značajne rezultate u ostvarivanju svojih ciljova. To se ogleda prije svega u činjenici da je bunjevačka nacionalna zajednica danas, ravnopravni učesnik u svim društvenim procesima u Republiki Srbiji.

Od svog osnivanja, do danas, SBB je aktivni politički činilac i stranka je učestvovala na svim izborima, uvek i isključivo pod svojim imenom, i to na svim nivoima vlasti, i na republičkim, i na pokrajinskim i lokalnim izborima u Subotici i Somboru, gde i danas ima odbornike i parlamentarna je politička stranka. Smatramo da je od prioritetnog značaja da se definiše politički interes bunjevačke zajednice, da se taj interes ostvaruje pod svojim imenom, a u saradnji sa političkim strankama koje privaćaju Bunjevce ko autohton južnoslovenski narod. Danas je naš politički partner, sa kojim imamo odličnu saradnju, Srpska napredna stranka, a tu saradnju ostvarujemo i sa drugim političkim strankama koje promovišu iste ciljove.

U okviru bunjevačke zajednice, SBB je aktivna u radu i razvoju institucija zajednice, prije sveg Nacionalnog savita. U izborima za Nacionalni savit dobili smo najveću podršku i nastojimo da tu podršku i opravdamo. Naš osnovni moto u okviru zajednice je - razvoj institucija, i to će se i ubuduće nastaviti. Taj cilj najbolje smo definisali sloganom u izborima za Nacionalni savit: „Lipo je i triba igrati i pivati, ali je za očuvanje nacionalnog identiteta važno stvarati institucije“.

I svi Bunjevci moraju znati: važno je da se za sopstveni identitet i svoja prava sami borimo, a ne da čekamo da će nam to neko dati. U tome je važno imati dobro organizovanu i politički prepoznatljivu političku stranku. Sigurni smo da će SBB i ubuduće imati podršku ko i dosad.

Pridsidnik SBB, Mirko Bajić

 

Foto: Nikola Stantić

Video prilog: BMC