BUNJEVAČKA DUŽIONICA 2022.

 


BUNJEVAČKA DUŽIONICA 2022.

│ Izvor: UG "Bunjevačko kolo” Sombor │ Ponediljak, 25.07.2022. │


 

U nedilju, 24. jula somborski Bunjevci su svečano proslavili završetak žetve. Tradicionalnu manifestaciju, Somborsku bunjevačku Dužionicu organizovalo je UG "Bunjevačko kolo”.

121

Poštujući običaje i tradiciju svoji pridaka, Bunjevačko kolo je, ko i prije jednog vika, završnu žetelačku svečanost, započelo paradom risara i gostiju na fijakerima. Uz domaćine, učešćem u običaju i svojim gostovanjem, Dužionicu u Somboru su podržali pridsidnica NSBNM dr Suzana Kujundžić Ostojić, Slavica Trifunović, pomoćnica ministra za informisanje i medije, Veljko Vojnić, pridsidnik Bunjevačke matice ko i pridstavnici bunjevački udruženja iz Čonoplje, Svetozara Miletića i Subatice.

S žitnom krunom i kruvom od novog brašna, varoškim sokacima, sve do župe Presvetog trojstva, di je i ove godine održana sveta misa Zafalnica, začuli su se veseli risari, topoti konja, fijakeri i tambure.

123

Bandaškom paru, Martini Marton i Denisu Klecin, pripala je čast da blagoslovljeno znamenje Dužionice ponosno pronesu kroz varoš i pridaju zaminici gradonačelnika, Ljiljani Tici.

Poštivanje kruva kod Bunjevaca počiva na prvoj molitvi koju nauče "Oče naš " a ovaj lipi običaj je vrimenom podstako i slamarske umitnice da od žitne slame upliću vince, krune, perlice – mala remek dila slamarske umitnosti ko posebna znamenja Dužionice.

056

Bunjevačko kolo, ko organizator završene žetelačke svečanosti baštini običaj koji su započeli naši didovi i pradidovi s početka prošlog vika a na nama je da ovaj divni običaj sačuvamo i prinesemo na naše mlade generacije. Dužionica je naš narodni običaj, vira i kultura odnosno nacionalni identitet koji krasi ponosit narod Bunjevce, upravo je zato i poruka, uz čestitke za nacionalni praznik, budimo i ostanimo ono što su bili naši didovi i pradidovi, čuvajući, kako pisma kaže, našu granu, malu ali finu!” - istako je podpridsidnik Bunjevačkog nacionalnog savita i pridsidnik UG “Bunjevačko kolo” Dejan Parčetić.

Uz tambure, pismu i igru, svečanost i narodno veselje, domaćini iz Bunjevačkog kola pripremili su u svečanoj sali Galea u Somboru.

 

 


FOTOGRAFIJE