OTVORENA IZLOŽBA IVANA ŠARČEVIĆA U OKVIRU NOĆI MUZEJA U BUNJEVAČKOJ MATICI

 


OTVORENA IZLOŽBA IVANA ŠARČEVIĆA U OKVIRU NOĆI MUZEJA U BUNJEVAČKOJ MATICI

│ Izvor: BMC │Ponediljak, 16.05.2022. │ Autor: Tamara Babić │


 

U prostorijama Bunjevačke matice je u subotu, 14. maja u okviru manifestacije osamnaeste po redu „Noći muzeja“ svečano je otvorena izložba slika poznatog subatičkog slikara Ivana Šarčevića Šarca pod nazivom „Bunjevački život u slikama“.

IMG 5653

Na ovoj izložbi bilo je izloženo priko trideset njegovi likovni radova u tehniki ulja na platnu i pastelu sa motivima salaša i mrtve prirode koji su najčeće dio njegovi slika. Ova izložba je bila organizovana uz podršku UK „Centar za kulturu Bunjevaca“ i UG „Bunjevačke matice“. Izložbu je svečano otvorila pridsinica BNS dr Suzana Kujundžić Ostojić koja je istakla značaj dugogodišnjeg slikarskog rada Ivana Šarčevića Šarca koji je ostavio dubok trag slikarske umitnosti kod Bunjevaca.

IMG 5599

Ivan Šarčević – Šarac rođen je 7. jula 1950. godine u Subatici od oca Pere i majke Jelene rođene Zelić. Osnovnu i sridnju škulu završio je u Subatici, a svoj radni vik odradio je u svojoj rodnoj varoši. Nakon odlaska u penziju potpuno se posvećuje slikarstvu. Do sad je imo desetak samostalni izložbi u zemlji i inostranstvu. Posebno je zabilužena izložbena postavka sa poznatim somborskim slikarem Pavlom Blesićem u četri grada u Mađarskoj. Učestvovo je na priko 350 likovni kolonija u zemlji i inostranstvu. Osnovna priokupacija njegovi radova su ravničarski predeli, salaši, pejzaži njegovog zavičaja. U svojstvu likovnog umitnika u dosadašnjem radu iskazo je veoma značajnu aktivnost na afimaciji likovne umitnosti. Učesnik je više kolonija i izložbi u okviru Bunjevačke matice, a i samostalni u inostranstvu u Mađarskoj - Baja, Kaćmar i Kiškunhalaš, mista di žive pripadnici bunjevačke nacionalne manjine. Voli svoju ravnicu, ljude koji ga okružuju, veliki je humanista u brojnim aktivnostima i po tom je pripoznatljiv u našoj subatičkoj sridini. Dobitnik je priznanja PRO URBE za 2017. godinu Varoši Subatice.

IMG 5670

U kulturnom dilu programa nastupili su: pisnikinja Gabrijela Diklić, Tamara Babić ko vokalna solistkinja, Adriana Županek Sič na violončelu i Gordan Papić na klaviru.

 

 


FOTOGRAFIJE