BUNJEVCI PROSLAVILI NACIONALNI PRAZNIK

 


BUNJEVCI PROSLAVILI NACIONALNI PRAZNIK

│ Petak, 24.11.2023. │


 

Svečanom akademijom održanom u „Bunjevačkoj matici” u Subatici, bunjevačka zajednica proslavila je svoj nacionalni praznik – „25. novembar – Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostali Slovena”.

25 Novembar SU 016

Bila je to prilika da se okupljeni još jedared site slavni dana od prija 105 godina, a med gostima na svečanoj akademiji bili su Igor Mirović, pridsidnik Pokrajinske vlade, prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku dilatnost, Srđan Samardžić, član Varoškog vića Subatice, zadužen za oblast privride, šef Južno-bačkog okruga Vesna Bajić, dr Nino Delić, naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu, članovi Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, pridstavnici bunjevačke zajednice iz Mađarske, članovi bunjevački udruženja...

25 Novembar SU 033

Pozdravljajuć okupljene na početku svečane akademije dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, istakla je kako se slavi i živi san pridaka, o životu u slobodi i miru:
Oni su svoje snove uobličili na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostali Slovena 1918. godine. Taj datum je od velikog značaja za bunjevačku zajednicu, pa je tako 2003. godine proglašen za nacionalni praznik. U to vrime o ovom istorijskom događaju je malo ko znao, pokrila ga je prašina zaborava... Al, mi smo ga obilužavali i slavili, ko najsvitliji dan naše istorije, dan kad smo bili konstitutivni narod, kad smo stvarali jednu novu državu i novi poredak u čijem nastavku danas živimo i uživamo... – kazala je izmed ostalog pridsidnica NSBNM.

25 Novembar SU 035

Svoje utiske podilio je i Srđan Samardžić, član Varoškog vića Subatice. On se podsitio Velike narodne skupštine, održane 25. novembra 1918. godine, te je naglasio kako su Bunjevci uspili očuvat svoj nacionalni identitet i u ne baš jednostavnim društvenim i istorijskim okolnostima.

Krah Austro-ugarske monarhije u ratu sa savezničkim silama bio je spas za naše pritke, tim činom je ostvaren njev viševikovni san, da se steknu uslovi za priključenje Vojvodine Srbiji. Viđeniji Srbi i Bunjevci u Subatici su iskreno virovali u srpsku konačnu pobidu i ujedinjenje ovi krajova, znajuć za istorijsku ulogu u formiranju nove jugoslovenske države. Tokom burne jeseni 1918. godine bili su posvećeni izvršenju svoje misije...

25 Novembar SU 037

Bunjevcima je nacionalni praznik čestito Igor Mirović, pridsidnik Pokrajinske vlade, koji je podvuko odluke Bunjevaca koje su priusmirile tok istorije, te da se na bunjevačku zajednicu mogu prinet riči „četa mala, al odabrana“, jer je uspivala i uspiva da kroz veoma teške periode naše zajedničke istorije sačuva ono što je najvridnije – dostojanstvo, čast, kulturu i naše zajedništvo.

Kroz teške trenutke istorije bili smo zajedno, ko i večeras kad obilužavamo 105. godišnjicu od održavanja Velike narodne skupštine. Bunjevci su uticali na donošenje odluka koje su priusmirile tok istorije, to je primer zrilosti, odgovornosti, jednog naroda u prilomnom istorijskom trenutku. Tu ulogu niko i nikad neće moć ni izbrisat ni zaboravit, zato vam i večeras iskazivam zafalnost i poštivanje. U Vojvodini danas nema naroda koji se kroz istoriju nije suočavo sa velikim iskušenjima, uključivajuć i brutalne pokušaje poništavanja identiteta. Odolili ste iskušenjima, vi niste veliki po brojnosti, al jeste po srcu, po odgovornosti i upornosti. Danas uzdignute glave stojite med onima koji Vojvodinu čine skladnom u njezinim različitostima, i lipom u njezinoj raznobojnosti. Zato ćete uvik imat našu maksimalnu podršku, jel brez vas nacionalni, konfesionalni, kulturološki i svaki drugi sklad, koji u Vojvodini nije politička proklamacija, već način života, ne bi bio kompletan.

25 Novembar SU 054

Zanimljivo pridavanje na temu „Bunjevci u etnografiji i statistiki pozne moderne – Misto Bunjevaca u identitetskim konceptima u Habzburškoj monarhiji od polovine 18. vika do raspada Austrougarske: Naučne elite i etnografska tumačenja – politike vlasti i statističke ’akrobacije’“ održo je dr Nino Delić koji je istako kako su se Bunjevci uspili očuvat, na ovim prostorima četri vika, iako nisu imali svoju posebnu državu.

Na Velikoj narodnoj skupštini učestvovalo je 757 poslanika, a med njima je bilo je 84 bunjevački poslanika i poslanica koje je pridvodio svećenik Blaško Rajić.

25 Novembar SU 041

U kulturno-umitničkom dilu programa učestvovali su KUDŽ „Bratstvo”, KUD „Aleksandrovo” i hor Gimnazije „Svetozar Marković”.

 N. S.

 


VIDEO PRILOG


FOTOGRAFIJE