„DAN DUŽIJANCE” ZA CILU VAROŠ

 


Obilužen nacionalni praznik Bunjevaca

„DAN DUŽIJANCE” ZA CILU VAROŠ

│ Izvor: BMC │ Utorak, 16.08.2022. │


 

Od blagoslova žita na Svetog Marka, do centralne proslave u Subatici na Veliku Gospojinu – sve je to stalo u najobimniji program u organizaciji Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine i Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca" – obilužavanje nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance".

IMG 1189

Centralni simbol i ove „Dužijance" bio je kruv od brašna od novog žita. Nakon što je dan prija izabran najlipši somun, on je i posvećen od strane vlč. Nebojše Stipića, prilikom mise zafalnice u Crkvi Uzvišenja Svetog Križa, bio je u rukama ponosne bandašice Dunje Babić, u pratnji bandaša Branislava Crnjakovića koji je nosio vinac ispleten od zlatnog žita, potom je pridat, kako je to i običaj pridsidnici NSBNM dr Suzani Kujundžić Ostojić, a koja ga je potom, u znak zafalnosti na velikoj pomoći prilikom uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotribu u Subatici, povirila gradonačelniku Stevanu Bakiću.

IMG 1249

Nuz riči zafale gradonačelnik je kazo kako je ovo velika svetkovina žetve, jedan od najstariji običaja koji ima dugačak put razvoja, te da se nalazi duboku u nacionalnom biću Bunjevaca.

Bunjevci su na ove prostore sa sobom doneli ovaj stari običaj, al i svoj jezik – bunjevačku ikavicu, latinično pismo i, za ono doba, u pismenom u priličnoj miri. Svemu tom su oni odani i danas i to pokaziva njev karakter i čvrstu volju. Vikovima ne posustaju u čuvanju onog što ih definiše – kazo je Bakić, te je dodo da će u Subatici, koja se diči svojom multikulturalnošću, uvik bit nigovani običaji svi zajednica.

IMG 1287

Med brojnim zvaničnicima i gostima bio je i dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku dilatnost. On je, čestitajuć Bunjevcima nacionalni praznik, i poručio:

Dužijanca definiše ono najvridnije u svima nama. Kruv je simbol zajedništva, potvrđiva da smo vridni i posvećeni uzvišenim ciljovima. Obilužavanje ovaki praznika je i prilika da pokažemo koliko smo tolerantni po pitanju različitosti, a opet, slavimo rad i kulturu, vridnosti koje pripadaje svima.

BSF 0101 (1)

Značaj kruva je velik, podvukla je to još jedared i dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM.

Kruv je uvik značio mir i blagostanje, on je značio da nema gladi. Možda bi ovu Dužijancu mogli posvetiti upravo tom, sa željom da ova varoš nikad ne bude gladna, da ne bude tako ni u Srbiji, al ni u svitu. Da poželimo da se sve smiri, da čuvamo svoju kulturu, podupiremo druge u čuvanju njeve kulture, da se družimo, sarađivamo. U tom smislu je ova Dužijanca poklonjena ciloj Subatici, svima kojima u njoj žive, svima koji su nam prija godinu dana pomogli da naš maternji jezik postane službeni u ovoj varoši.

IMG 1808

Prilikom prolaska kroz centar Subatice povorka je obašla i spomen-bistu Blašku Rajiću, tom su prilikom gradonačelnik i prisdidnica NSBNM i položili vinac, a zatim je, nakon pozdravni govora i ceremonije pridaje kruva, održan bogat kulturno-umitnički program, oblikovan tako da u njemu uživaje svi.

N. S.

 


VIDEO PRILOG: BMC


 SVETA MISA ZAFALNICA

 

DOČEK ZVANICA

 

POVORKA


PROGRAM 1. DIO

 

PROGRAM 2. DIO

 

BANDAŠICINO KOLO