Saopštenje liste „Složno za Bunjevce”

│ Utorak, 11.10.2022. │


Lista-Slozno-za-Bunjevce

 

Povodom saopštenja SBB i potpisnika teksta, njevog Pridsidnika G-dina Mirka Bajića, mi sa liste „Složno za Bunjevce“, liste broj 2.

 

Dajemo slideće saopštenje:

 

Iskustva nam govore da je sasvim u redu da postoji i jedna lista na izborima za Nacionani Savit, ali je u redu da postoji i više lista. Smatrali smo da bi izlaskom na izbore na jednoj listi dokazali napokon dostignut zavidan nivo sloge i jedinstva koji je vladao u drugom dilu mandata poslidnjeg saziva Savita, pogotovo sad kad je u toku popis stanovništva. Mislimo i sad da upravo zato ne triba rasipat energiju i resurse, već ih usmirit na popis, ali se ispostavilo da su lični interesi pojedinaca isprid postignutih zaista zavidnih rezultata u poslidnjem mandatu Savita. Međutim, mišljenja smo da nije potribno da bilo koja politička stranka , pa bila ona i stranka nacionalne manjine, uređiva odnose u Savitu, kako to upravo čini pridsidnik SBB Mirko Bajić. Pogotovo ako se uzme u obzir saopštenje kojim nas je sve SBB obavistio da na ovim izborima ne učestvuje sa svojom strankom. Takođe, nije u redu da bilo koja lista bude formirana na osnovu stranačke pripadnosti, kakva je upravo lista čiji je idejni tvorac G-din Mirko Bajić (ali i liste br.3). Kad pogledamo listu, jasno je da su na prvih par pozicija te liste upravo „istaknuti članovi SBB“. Takođe, upada u oči da su na prvim pozicijama ove liste lica zaposlena u Bunjevačkom Informativnom Centru, (osim G-dina Mirka Bajića, doskorašnjeg dugogodišnjeg direktora BIC-a, a sada je direktor istog njegov sin G-din Boris Bajić, takođe na listi), pa bi pun naziv liste zapravo tribo biti „SBB i BIC – Zajedno“, jer su prvih 5 kandidata sa ove liste svi članovi stranke SBB, a 6 od 8 prvih kandidata svoju ličnu egzistenciju ostvaruje radeći u bunjevačkim institiucijama BIC, te je jasno da je pokušaj formiranja ove liste, čiji je idejni tvorac G-din Mirko Bajić, upravo zasnovan na produženju lične egzistencije kandidata, odnosno ličnim interesima istih. Pritom, ovi izbori prete da budu apsolutno neregularni u pogledui obavištavanja tokom izborne kampanje, jer su ovlašteni za informisanje samo lica zaposlena u BIC-u, koji su ujedno i članovi stranke SBB i kandidati ove liste. Dakle, svi oni koji su zaposleni u BIC-u, ne bi smili ni tribali bit kandidati na bilo kojoj listi, jer su oni zaduženi za objektivno obavištavanje o svim pitanjima za našu zajednicu, pa tako i obaveštivanje o toku ove predizborne kampanje. Svojim kandidaturama na listi G-dina Mirka Bajića, ova je lista postala neregularna ili je obavištavanje postalo još neregularnije. Na to pitanje, šta je manje a šta više neregularno, nek nam odgovori pridsidnik SBB i idejni tvorac liste „Zajedno ( SBB i BIC).

Mi sa liste broj 2 „Složno za Bunjevce“, smo ponosni na rezultate koje smo postigli u poslidnjem mandatu, te smo kao garant kontinuiteta i izašli na ove izbore složno, kako nam se i lista zove, jer znamo da samo složno, vridno i bez ikakvih kalkulacija u smislu ličnih interesa možmo ići naprid, jer prid nama su veliki izazovi. Zato na našoj listi ima pridstavnika 12 udruženja i institucija naše bunjevačke zajednice. MI ćemo i dalje raditi složno, jedni s drugima i jedni nuz druge, ko i dosad. Na to nas obavezuju naši stari, koji su vik svoj čuvali i sačuvali, krišom i šapatom tradiciju i kulturu Bunjevaca u decenijama kad ni bilo slobodno bit Bunjevac.

 

Aleksandar Bošnjak

Kandidat za člana Savita na listi br. 2