Reakcija na izjave pridsidnika Republike Hrvatske o Bunjevcima

 

Reakcija na izjave pridsidnika Hrvatske Zorana Milanovića, u kojima Bunjevce naziva Hrvatima, u kojima navodi, da je hrvatska zajednica u Subatici veća nego gotovo sve zajednice u kojima žive Srbi u Hrvatskoj, da su u Subatici 1900. godine, od 100.000 stanovnika “50 odsto bili Hrvati Bunjevci”, i da ju je to činilo “najvećim hrvatskim gradom”.

 

SBB logoPoštovani gospodine Milanoviću, Bunjevci su autohton južnoslovenski narod, baš kao što su i Hrvati i Srbi.

Podsitiću Vas, gospodine Milanoviću, na istorijsku činjenicu da je na Velikoj narodnoj skupštini prisajedinjenja današnji prostora Vojvodine tada Kraljevini Srbiji, u Novom Sadu 1918. godine, med svim delegatima bilo 84 delegata Bunjevaca (jedan na 1.000 stanovnika), i 1 (jedan) delegat Hrvat. To dovoljno govori o odnosu broja Bunjevaca i broja Hrvata na ovim prostorima početkom dvadesetog vika. Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog vika – znači i 1900-te, Subatica ne da nije bila “najveći hrvatski grad” nego tada u Subatici nije ni bilo Hrvata. Hrvatski jezik se u Subatici nije mogo ni čut, jer ga niko nije ni koristio, divanilo se mađarski, srpski i bunjevačkom ikavicom. Bunjevci, na žalost, jesu bili izloženi nasilnoj asimilaciji u Hrvate, što je kulminiralo sramnom “Naredbom” tadašnje komunističke vlasti 1945-te godine, kojom je naređeno da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu. Vašim izjavama Vi i danas podstičete i prizivate nasilnu asimilaciju Bunjevaca u Hrvate.

 

Pitam Vas gospodine Milanoviću, ako “takozvani Hrvati” u Subatici i okolini pridstavljaju, kako sami kažu, “bunjevačke Hrvate” – ko pridstavlja u Srbiji Hrvate – Hrvate? Veoma me čudi da dozvoljavate da danas u Srbiji hrvatsku manjinu, gotovo u potpunosti, pridstavljaju pohrvaćeni Bunjevci, a ne Hrvati. Pravo je danas svakoga da se izjasni ili ne izjasni o nacionalnoj pripadnosti onako kako sam oseća i želi i mi Bunjevci to poštujemo. Bunjevci imaju svoj Nacionalni savit, (koji se, uzgred, bira na neposrednim izborima, jer ima dovoljno Bunjevaca upisani u birački spisak manjine), a Hrvati imaju svoje Nacionalno vijeće (koje se, uzgred, nikad nije biralo na neposrednim izborima, jer se nije dovoljan broj Hrvata upisao u birački spisak manjine).

 

Država Srbija je danas demokratska država koja svim manjinama, pa i Hrvatima, omogućuje da se nacionalno izjasne, da niguju svoju tradiciju, kulturu i jezik. Mi Bunjevci, ponosni smo i zafalni, da nas naša matična država Srbija danas pripoznaje kao autohton južnoslovenski narod, i da poštuje naše opridiljenje da smo u Srbiji danas jedna od nacionalni manjina, sa svim pravima i obavezama koje imaju i sve druge nacionalne manjine, i da nam jednako ko i svima, omogućuje nigovanje sopstvenog identiteta, tradicije, kulture i jezika.

 

Vaš pristup, i Vaši istupi, gospodine Milanoviću, najblaže ričeno, graniče se sa krajnjim licemerjem i bezobrazlukom, očigledno zasnovanim samo na mržnji, što je, dozvolićete, po mom skromnom mišljenju, neprimereno jednom pridsidniku ozbiljne evropske države.

Zafaljujemo Ministru Aleksandru Vulinu na reakciji u zaštiti prava i dostojanstva Bunjevaca u Srbiji, i očekujemo da se i ubuduće reaguje na ovakve i slične provokacije, zasnovane na mržnji, a sa ciljem promovisanja asimilacije Bunjevaca u Hrvate.

 

Subatica, 28. septembar 2021.

Mirko Bajić         

Pridsidnik Saveza bačkih Bunjevaca