Otvaranje spomenika u Subotici je akt asimilacije i nacionalne netolerancije

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca │ Petak, 16.10.2020. │


IMG 6054Otvaranje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, zloupotrebom skupštinske odluke Grada Subotice tako što je kao podizač spomenika prikazano Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu Hrvata, a u sklopu nacionalnog praznika Hrvata u Vojvodini i otvaranja kuće Bana Jelačića uz prisustvo visokih zvaničnika R. Hrvatske i R. Srbije, je jasna i nedvosmislena namera da se Bunjevci u Srbiji prikažu Hrvatima.

Čitav scenario u režiji Tomislava Žigmanova upravnika Zavoda za kulturu Hrvata i Jasne Vojnić predsednice HNV je bio takav da je ne samo biskup Ivan Antunović prikazan Hrvatom, nego da su i danas Bunjevci u Srbiji Hrvati.

Najoštrije osuđujemo takav postupak i pitamo predstavnike R. Srbije, Pokrajine i Grada, da li je njihovo prisustvo činu otvaranja spomenika u takvim okolnostima, ujedno i znak da Bunjevce smatraju Hrvatima? Ako nije, a u to iskreno verujemo, zahtevamo da se vinovnici takvog postupka sankcionišu zbog zloupotrebe skupštinske odluke i svog položaja sa posledicom ozbiljnog narušavanja međunacionalnih odnosa.

Najoštrije demantujemo iznete kvalifikacije u javnosti kojima se sugeriše i tvrdi da je biskup Ivan Antunović hrvatski prosvetitelj i da su Bunjevci Hrvati.

 

Subotica, 16. oktobar 2020.

 

Savez bačkih Bunjevaca

Predsednik

Mirko Bajić