PROŠLO JE 75 GODINA OD DONOŠENJA NAREDBE
DA SVI BUNJEVCI MORAJU BITI HRVATI

│ Izvor: BNS │ Petak, 15.05.2020. │


 

02 Dokument 1    14. maja navršava se 75 godina kako je u tadašnjoj državi u kojoj su živeli Bunjevci, donet državni akt – Naredba, da se svi Bunjevci bez obzira na ličnu izjavu, imaju smatrati Hrvatima... – akt asimilacije bez presedana! Akt kojim je jedan čitav narod obespravljen.

 

Ni danas, 75 godina kasnije, i 30 godina od kako te države više nema, ovaj akt nije zvanično osporen! Posledica toga je da i danas mnoge Bunjevce prosto smatraju Hrvatima i da se mi  Bunjevci, organizovani u skladu sa Zakonom u Republici Srbiji, smatramo nekom novom nacionalnom manjinom, a ne tradicionalnom nacionalnom manjinom koja vekovima živi na ovim prostorima.

 

Zahtev Nacionalnog saveta Bunjevaca da se taj akt – Naredba, Deklaracijom Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine zvanično oceni kao akt asimilacije i kao takav proglasi ništavnim, upućen pre više godina, do danas nije na Skupštini razmatran.

 

Zahtevamo da Skupština APV taj akt - Naredbu GNOOV od 14. maja 1945, oceni aktom asimilacije i zvanično proglasi ništavnim, i da tako nas Bunjevce u Republici Srbiji smatra tradicionalnom nacionalnom manjinom.

                                                                                                                                                    

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

predsednica

dr Suzana Kujundžić Ostojić