Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca

│ Izvor: SBB │ Nedilja, 26.04.2020. │


 

SBB  logo Zbog prisutne pandemije Korona virusa, proglašenjem vanrednog stanja obustavljene su sve izborne aktivnosti, pa i prikupljanje i overa potpisa podrške za liste. Sasvim je izvesno da će po ukidanju vanrednog stanja, izborne aktivnosti biti nastavljene sredinom maja.

Sigurni smo da neće biti problema da se postigne sporazum oko načina izborne kampanje tako da se kampanja prilagodi uslovima, ali ostaje ogroman i nepremostiv problem, naročito za političke stranke koje pretežno deluju na lokalu kao što je Savez bačkih Bunjevaca, a to je overa potpisa podrške za liste kod javnih beležnika.

Ovaj problem biće naročito izražen za lokalne izbore, jer se moraju overavati hiljade potpisa širom Srbije u uslovima kada će nakon ukidanja vanrednog stanja sasvim izvesno ostati neke mere u opticaju, a ostaće i strah, naročito kod starijih birača, čime će biti ugrožen izborni nastup, posebno na lokalnim izborima, mnogih političkih stranaka, a naročito stranaka nacionalnih manjina.

 

Predlažemo:

Da se za proglašene lokalne izbore, kada se nastave izborne aktivnosti po ukidanju vanrednog stanja, utvrdi stav:

- Da se za podršku izbornoj listi političke stranke upisane u registar političkih stranaka, ili koalicije političkih stranaka upisanih u registar političkih stranaka, za lokalne izbore u daljnjoj proceduri ne vrši pojedinačna overa potpisa kod javnih beležnika.

- Da se autentičnost potpisa podrške garantuje izjavom podnosioca liste, pod punom krivičnom odgovornošću.

Na ovaj način omogućilo bi se da registrovane političke stranke, koje već samim činom registracije imaju 10.000 overenih potpisa, odnosno 1.000 kad su u pitanju stranke nacionalnih manjina, ukoliko to žele, nesmetano predaju liste za lokalne izbore u gradovima i opštinama u Srbiji i u nastalim okolnostima.

 

Subotica, 26.04.2020. godine

Predsednik SBB  

Mirko Bajić