Savez bačkih Bunjevaca

SAOPŠTENJE

 

SBB logoNa Skupštini grada Subotice usvojena je izmena Statuta grada u kojoj se tradicionalni naziv mesta „Bački Vinogradi“, navodi kao „Kraljev Brig“ na hrvatskom jeziku.

Ovakav postupak gradske Skupštine je nedopustiv i predstavlja direktan napad na prava bunjevačke nacionalne manjine i osporavanje prava Bunjevcima na autohtonost i svoj maternji jezik. Naime, naziv mesta na hrvatskom jeziku morao bi biti „Kraljev Brijeg“, a ne „Kraljev Brig“, jer je to naziv na bunjevačkom jeziku.

Ovaj postupak je još jedan dokaz u nizu, da se „Naredba GNOOV“ iz 1945. godine, kojom se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, i danas nezvanično primenjuje.

Prošlo je više od dve godine od kako je Skupštini Vojvodine zvanično podneta inicijativa da se donese Dekleracija, kojom bi se ova naredba ocenila aktom asimilacije i onemogućila njena primena danas, a da ništa nije preduzeto.

Postavljamo pitanje, da li je to nečinjenje pokazatelj da je politika današnje vlasti u Republici Srbiji, da se dozvoli tiha asimilacija Bunjevaca u Hrvate, tako što se omogućuje predstavnicima hrvatske manjine da i danas, u duhu te sramne Naredbe, Bunjevce smatraju Hrvatima, bunjevački jezik prikazuju kao narečje - dijalekt hrvatskog jezika, bunjevačku kulturu i tradiciju prikazuju kao hrvatsku, i da „hrvatizuju“ bunjevačka udruženja, a da se ništa ne preduzima, nego naprotiv pomaže aktima vlasti i sredstvima iz javnih izvora?       

Subotica, 27. 02. 2019.

Predsednik SBB

Mirko Bajić