Konferencija za novinare u Bunjevačkom kolu

Izvor: Bunjevački Media Centar - Sombor   Srida, 14.11.2018.


U prostorijama svog udruženja, u sridu, 14. novembra, UG „Bunjevačko kolo” iz Sombora održalo je konferenciju za medije.

Bunjevačko kolo

Obraćajući se pozdravnim ričima, pridsidnik udruženja Dejan Parčetić se zafalio glasačima na podršci i glasovima na upravo održanim izborima za članove Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine na osnovu kojih je Bunjevačko kolo obezbedilo šest mista u novom sazivi nacionalnog savita.

 - U radu budućeg Nacionalnog savita trudićemo se da dostojno pridstavljamo Bunjevce, te da naši programi koje sprovodimo budu još lipši, efikasniji i na korist bunjevačke nacionalne zajednice na teritoriji grada Sombora.

Aleksandar Bošnjak je u svom obraćanju istako da je lista 2 Bunjevačkog kola bila u neravnopravnom medijskom položaju u odnosu na listu 1 što se, kako navodi, vidi na sajtu bunjevci.net. Jedan od razloga tome je da je osoba koja je ovlaštena da prati događaje i sačinjava izveštaje iz Sombora, bila kandidatkinja sa suparničke liste.

Bošnjak je napomenuo da su postojale žalbe i pritužbe tokom izborne kampanje pa i u toku izborne noći. Pritužbe su bile upućene na gradsku komisiju, Republičku izbornu komisiju, poštu...

Ostvareni broj mandata liste 2 je i rezultat izuzetno male izlaznosti Bunjevaca van somborske opštine što je poražavajuće za celokupno bunjevačko izborno telo.

 - Ta mala izlaznost jeste na neki način bojkot, da li ljudi, da li načina rada… to treba da analiziramo, ali očito je to bojkot nečega u Bunjevačkom nacionalnom savitu i ja očekujem da će se savet konstituisat vrlo brzo i da ćemo to analizirati i da će savet početi da radi nekim drugim tokom, nekim drugim načinom koji će Bunjevcima biti daleko prijemčljiviji i koji će Bunjevci daleko bolje prihvatiti nego što je bilo do sada.

Bunjevačko kolo će ostati virno svom programu pridstavljenom tokom kampanje i dio tog programa biće ugrađen u rad Nacionalnog savita, istako je prim. dr Vlado Babić. Finansiraće se aktivnosti udruženja u cilju očuvanja kulture, običaja i jezika.

 - Bunjevačke novine i ostali bunjevački mediji će u buduće, bar mi to želimo, da nas informišu istinito, tačno, ravnomerno, neselektivno i nepristrasno te da nas obaveštavaju o događajima značajnim za Bunjevce!

BK02

 - Biće uloženi veliki napori da bi se opšti nivo izgrađenosti infrastrukture u svim naseljima i salašima di žive Bunjevci podigo, što je preduslov kvalitetnog života i ostanka na mistima di vikovima žive i rade Bunjevci. A nuz infrastrukturu, biće uloženi i veliki napori za podizanje opšte obrazovnog nivoa bunjevačke nacionalne zajednice što je preduslov ekonomskog osnaživanja. Jel Bunjevci, ako su ekonomski osnaženi i jaki, mogu istinski sačuvati i preneti svoju kulturu, tradiciju budućim generacijama - objasnio je Babić.

Na pitanje novinara kako komentarišu optužbe liste 1 za izbornu krađu i manipulaciju, odgovor je dao prim. dr Zoran Parčetić, koji je, kako je istako Dejan Parčetić, bio pridsidnik Izbornog štaba Bunjevačkog kola:

 - Odbijamo sve optužbe gospodina Mirka Bajića i primedbe koje je izneo na protekle izbore. Izbori su bili fer i korektni i apsolutno smo imali iste uslove i mi i oni. To što nisu zadovoljni izbornim rezultatom, neka ide njima na dušu. Neka preispitaju sebe di su pogrešili i šta je tribalo drugačije da urade. Mi smo primenili sve principe demokratski izbora. Izašli smo među birače, razgovarali sa njima, predstavljali plan i program rada i to je urodilo plodom jer su nam naši dragi sugrađani, i ne samo oni već i Bunjevci, ukazali poverenje i evo od prošlih dva mandata došli smo sada do šest mandata - zaključio je pres konferenciju prim. dr Zoran Parčetić, pridsidnik Izbornog štaba Bunjevačkog kola na upravo završenim izborima za članove Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

 

Reakcija Mirka Bajića na navode prim. dr Zorana Parčetića da odbija sve pritužbe koje su iznete i da su izbori bili fer i pošteni

Dejan Parčetić, predsednik UG „Bunjevačko kolo”, je izjavio da je izbornu kampanju u Somboru za izbore Bunjevačkog nacionalnog saveta, kao šef izborne kampanje Bunjevačkog kola, vodio prim. dr Zoran Parčetić.

Prim. dr Zoran Parčetić upisan je u birački spisak Hrvata!

Dakle, izbornu kampanju u Somboru za izbore Bunjevačkog nacionalnog saveta, kao šef izborne kampanje Bunjevačkog kola, kako je i potvrdio Dejan Parčetić, predsednik UG „Bunjevačko kolo”, vodio je Hrvat, odnosno „bunjevački Hrvat”. To je isto kao da je izbore u Subotici vodio Tomislav Žigmanov na primer.

Kada se konstituiše nov Nacionalni savet po programu liste „Bunjevci zajedno”, prim. dr Zoran Parčetić biće izbačen iz svih struktura u bunjevačkoj zajednici, a član je i rukovodstva „Bunjevačke matice” u Subotici na primer.

Da li je bilo zloupotreba utvrdiće nadležni organi, jer će biti predloženo da novi Nacionalni savet podnese krivičnu prijavu protiv prim. dr Zorana Parčetića, jer je uvidom u birački spisak uočeno, da je između ostalog, prepravljen birački spisak i zapisnik i da je ispravka overena pečatom lokalne uprave.

Da bi sve ovo izbegli, gospodine Parčetiću, bilo bi mudrije da se izvinite i sklonite, a mi ćemo naći načina da „Bunjevačko kolo” vratimo Bunjevcima.

Subotica, 16. 11. 2018.

Mirko Bajić

 


Video prilog: BMC

 

R. P.