UG „Bunjevačko kolo” - Saopštenje za javnost

Bunjevacko kolo logo Povodom anonimnog pretećeg pisma našem reosnivaču i članu UG „Bunjevačko kolo” – Sombor, republičkom poslaniku prim. dr Vladi Babiću, Upravni odbor UG „Bunjevačko kolo“ – Sombor, daje sledeće saopštenje:

Zaista smo duboko potrešeni i razočarani sadržinom anonimnog pretećeg pisma i ovaj napad najoštrije osuđujemo. Podsetimo,

Prim. dr Vlado Babić je između ostalog   član udruženja Bunjevačko kolo – Sombor od njegovog samog reosnivanja, zatim prvi predsednik odbora za kulturu Bunjevačkog nacionalnog saveta u njegovom prvom sazivu. Danas prim. dr Vlado Babić vrlo snažno zastupa interese Bunjevaca u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Doprinos prim. dr Vlade Babića ponovom utemeljenju i oživljavanju nacionalne svesti Bunjevaca, nakon svega što smo doživeli od Dekreta 1945, pa nadalje je nesumnjiv i nemerljiv. Stoga ovakav kukavički napad na njega ( jer je napad anoniman, a samo kukavice kriju svoje ime i prezime), ujedno napad na sve Bunjevce.

Podsećamo da smo mi u Somboru, obostranim mukotrpnim, dugogodišnjim i strpljivim delovanjem, vrlo osetljive međunacionalne odnose između Hrvata i Bunjevaca, na obostrano zadovoljstvo, uspeli dovesti na izuzetno visok nivo međusobnog poštovanja i uvažavanja. Ovakvim se napadom na istaknutog nosioca funkcija rođenjem, željom i voljom, vrlo posvećenog Bunjevca, pored ličnog napada, vrši napad upravo na dobre međunacionalne odnose, koji su građeni u vrlo komplikovanim i teškim istorijskim i sociološkim okolnostima, a na koji smo mi svi Somborci ponosni, ma koje nacije i vere bili. Očito je nekom baš ovakav „somborski” ambijent opšte međusobne tolerancije, uvažavanja i suživota zasmetao.

Mi, Bunjevci iz Sombora, članovi UG „Bunjevačko kolo” –Sombor, poručujemo anonimnom korespodentu da će ovaj napad proći bezuspešno, da on ne može pokvariti sve gore navedeno, da će međunacionalni odnosi u Somboru i dalje ostati za primer svim višenacionalnim sredinama.

Energično tražimo od nadležnih organa da najbrže moguće pronađu i obelodane ime vinovnika ovog neprijatnog, ružnog i kukavičkog napada, jer će se jedino na taj način sprečiti svi budući napadi koji svim sredinama, bile one jednonacionalne ili multietničke, vrlo lako mogu izazvati nemerljivu štetu.

Bunjevačko kolo - Sombor