Pristavljen ovogodišnji bandaški par u okviru programa otvaranja izložbe slika od slame Ivane Dulić – Seke

Dan Dužijance

Pristavljen ovogodišnji bandaški par u okviru programa otvaranja izložbe slika od slame Ivane Dulić – Seke

 m14

U okviru programa obilužavanja Dana Dužijance, u sridu, 13. avgusta, u prostorijama Bunjevačke matice upriličen je program tokom kojeg je pridstavljen ovogodišnji bandaški par,  bandaš Slaven Pančić i bandašica Miljana Đukić iz KUDŽ „Bratstvo”, a bila je to prilika i da se otvori izložba slika od slame poznate subotičke umitnice Ivane Dulić. Brojni gosti su pokazali veliko interesovanje, a domaćini su se potrudili da im pridstave najlipše radove proistekle iz bujne mašte i vešti prstiju slamarke.

Vinac, koji će bandaš nosit na šeširu, darovala je Kata Kuntić, dok su perlice za bandaša i bandašicu dar slamarke Ivane Dulić. Bandaša i bandašicu je vincem i perlicama okitila mr  Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Privremenog organa upravljanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

Pridsidnik Bunjevačke matice Ivan Sedlak, poklonio je bandaškom paru po jednu umitničku sliku, u znak sićanja na ovogodišnju „Dužijancu”.

Istog dana upriličeno je i otvaranje samostalne izložbe slika od slame, koja će prostorije Bunjevačke matice krasiti do 20. avgusta, do kada će i biti otvorena za javnost.

Ivana Dulić – Seka, med slamarskim svitom poznata je po svojoj originalnosti i izvornosti. Naime, ona čuva tradiciju svoji pridaka i ne dozvoljava da slama i radovi od nje budu stavljeni u kategoriju koju ne zaslužuju. Posli više samostalni izložbi, te nikoliko zajednički, ovog puta, Ivana Dulić je Subotičanima poklonila dio onog što je vridno stvarala poslidnji četrnajst godina. Ona se od samog početka držala nečega što je posebno samo za nju, težila je tome da bude drugačija, te da i njeni radovi budu sve, samo ne ono što se do sada već radilo u slamarstvu.

Svaka njezina slika ima svoju priču, ništa nije slučajno i sve ima svoju simboliku. Glavna postavka izložbe, koja je takođe nosila simboličan naziv „Snaga zrnja”, odnosila se upravo na „Dužijancu”, koja je ispričana na nekoliko načina.

Izložbu je svečano otvorio Slavomir Vojinović, poznati publicista, koji se posebno posvetio radu na nigovanju narodne umitnosti.

S.N.

 

Foto: BIC (Nikola Stantić)