Umitnost, vira i lipota na ljuski simbola života

LEMEŠ

Umitnost, vira i lipota na ljuski simbola života

 ALIM7380

U susrit najvećem kršćanskom prazniku – Uskrsu, u Lemešu svečano otvorena
izložba umitnički radova

   Kako se većina bunjevački institucija  raznim aktivnostima pripravljaje za pridstojeće uskršnje svece, tako su  i članovi BKC “Lemeški Bunjevci“ za ovaj veliki kršćanski praznik odlučili da za svoje Lemešane organizuju prigodnu uskršnju izložbu.

   U svečanoj sali mesne zajednice u Svetozar Miletiću opravita je lipa postavka ručni radova čiji je zajednički motiv i inspiracija bio Uskrs i radost koju ovaj veliki svetac donosi.

   U ime domaćina i organizatora izložbe sve goste je pozdravio potpridsidnik BKC „Lemeški BunjevciŽeljko Zelić  a potom  se ričima podrške radu udruženja obratila pridsidnica privremenog organa BNS, mr Suzana Kujundžić Ostojić.  Prigodnim ričima prilikom otvaranja izložbe obratio se i član gradskog veća za pitanja nacionalni zajednica gospodin Čaba Sakač. Na svečanosti otvaranja izložbe, sala je među positiocima najviše bila ispunita dičijima glasovima domaćina – dice škulskog i pridškulskog uzrasta  iz Svetozara Miletića ko i đaci iz OŠ “21.oktobar“ u Somboru sa svojom učiteljicom Bojanom Pavlović koji pohađaju predmet bunjevački govor s elementima nacionalne kulture. Za ovu priliku kraći program bio je namenjen upravo najmlađoj publiki.  Tako su se pridstavile male Čonopljanke Jelena Bastaja i Renata Feher, II razred iz OŠ “Aleksa Šantić“ koje su učestvovale na opštinskoma takmičenju recitatora (dicu je pripravljala njeva učiteljica Vesna Matin), Strahinja Peršić VI razred iz OŠ "Dositej Obradović" u Somboru, član Umitničkog studija Bunjevačkog kola i Ena Parčetić, II razred iz OŠ „Avram Mrazović“. Mališani su publiki i gostima deklamovali lipe stihove na temu škule, prolića i Uskrsa a positioci su ji nagradili velikim aplauzima.

   Nuz srdačan divan i domaćinski koktel, čeljad se družila, razdivanila i s oduševljenjom pofalila ručne radove, postavke, slike i aranžmane.

   Brojna uskršnja šarena jaja rađena su najrazličitijim tehnikama – od uljani boja, lukovice, dekubaž tehnike, oslikavanja voskom, ukrašavanja tkaninom, trakicama, perlicama, biserčićima do jaja sa slamarkim pripretajima vrhunski prikazani slika na ljuski jajeta. Ove bogate postavke praćene su karakterističnim  aranžmanima nuz  bile šlingeraje, cica-mace, zeleno žito, gnjizda s pilićima i zecovima. Lemeškoj publiki je ovom prilikom prikazan i lip broj  slamarski slika. Pored domaćina – umitnika iz Lemeša, izložbu su ulipšali radovi članova umitničke i slamarske sekcije Bunjevačkog kola iz Sombora i samostalni umitnika iz Subotice i Sombora.

   Jaje ko simbol života, simbol Uskrsa i vire koje svake godine s puno ljubavi pripravljamo svojoj familiji, pokazalo se i ovom izložbom, neprisušni je motiv i inspiracija mašti i duhu kojeg vridne ruke i višti prsti pritvaraju u manja i veća umitnička dila.

   BKC „Lemeški Bunjevci“ su svojim Lemešanima pripravili da u ovoj lipoti uživaje  tokom dva dana uoči Cvitne nedilje a već prve nedilje posli Uskrsa – na Svetog Marka, najavljuju još jednu lipu aktivnost – posvićivanje žitni polja te pozivaje sve svoje prijatelje, članove i virnike da im se i ove godine pridruže na sv. Misi u 10 sati a potom i na žitnom polju di će se svečano obaviti blagoslov mladog žita.

 Ružica Parčetić